Сарајевска Електропривреда поставила први пуњач за аутомобиле

"Електропривреда Босне и Херцеговине" бесплатно је на располагање ставила пунионицу за електрична возила испред зграде Дирекције у Сарајеву, у жељи да шири причу о возилима на алтернативна горива, а чије су предности бројне. То предузеће за почетак је почело користити два електрична возила која су представили у оквиру тродневног сајма енергетике "Енерга", у склопу конференцијског […]

среда, јун 7, 2017 / 11:39

"Електропривреда Босне и Херцеговине" бесплатно је на располагање ставила пунионицу за електрична возила испред зграде Дирекције у Сарајеву, у жељи да шири причу о возилима на алтернативна горива, а чије су предности бројне.

То предузеће за почетак је почело користити два електрична возила која су представили у оквиру тродневног сајма енергетике "Енерга", у склопу конференцијског дијела "Дани Електропривреде БиХ".

Иако такав аутомобил кошта знатно више, нпр. ако је дизел 50.000 КМ, електрични је више од 90.000 КМ, уиме ЕПБиХ -Сектора за стратешки развој, Аднан Босовић је казао да је овакве аутомобиле знатно јефтиније одржавати, а да на 100 километара троше до двије КМ електричне енергије.

"Цијена ће свакако падати масовном производњом, али за почетак све развијене земље, па и сусједна Хрватска, увеле су потицаје за овакве аутомобиле, јер су препознале предности", рекао је Босовић, те нагласио да све електропривреде Европе виде сектор транспорта као ново тржиште.

Појаснио је да постоје три врсте пуњења које подржава готово сваки електрични аутомобил. Први је током ноћи, путем кућне утичнице, други, какав је и испред Дирекције Електропривреде, је средње брзи пуњач путем којег се аутомобил пуни неколико сати, а трећи је ултра брзи начин који аутомобл пуни за 20-ак минута.

"Ово су аутомобили будућности и у свијету је њихова заступљеност сваке године дупло већа", додао је Босовић. Рекао је да ће пунионица коју је Електропривреда ставила на располагање бесплатно бити доступна до даљњег, у промотивне сврхе.



Оставите одговор