Бањолучки суд поништио забрану Павгорду да блокира Алумину

Окружни привредни суд у Бањој Луци ставио је ван снаге своје рјешење које је донио 12. априла, а којим је наложио Павгорду да обустави сва извршења која је покренуо против компаније "Алумина", сазнаје портал Капитал.

среда, мај 17, 2017 / 08:25

Окружни привредни суд у Бањој Луци ставио је ван снаге своје рјешење које је донио 12. априла, а којим је наложио Павгорду да обустави сва извршења која је покренуо против компаније "Алумина", сазнаје портал Капитал.

Рјешењем Окружног привредног суда у Бањoj Луци од 12. априла одређена је привремена мјера обезбјеђења и „Павгорду“ је налажено да обустави све радње предузете у циљу наплате, а по уговорима о залогу на покретним стварима који су још 2012. године потписали Укио банка и „Алумина“.

Тачно мјесец дана након тога Окружни привредни суд у Бањалуци је донио ново рјешење којим је одбио приједлог „Алумине“ за одређивање судске мјере обезбјеђења.

У образложењу новог рјешења наведено је да се мјера обезбјеђења може одредити ако тужилац учини вјероватним да може успјети у парници и ако постоји опасност да ће, уколико се не донесе мјера забране, он бити трајно оштећен.

„Суд је мишљења да је први услов, а то је вјероватност испуњен. Међутим, други потребан услов за доношење судске мјере обезбјеђења није испуњен, односно суд није утврдио да постоји опасност да би без такве мјере тужени могао спријечити или знатно отежати остварење потраживања или на неки други начин штетно утицати на права предлагача, јер тренутно не постоје било какве активности тужене, којима би се онемогућила било каква права тужиоца“, наводи се у рјешењу.

Правни заступник „Павгорда“ Александар Сајић рекао је да је суд прије мјесец дана по аутоматизму донио привремену мјеру обезбјеђења, а да је након одржаног рочишта укинуо ту мјеру јер није било услова за њено продужење.

Он тврди да, супротно у јавности увријеженом мишљењу, ова мјера и кад је била на снази није имала везе са одлуком суда у Зворнику, на основу чијег је рјешења „Алумини“ био блокиран рачун у корист „Павгорда“.

„Та мјера у суштини и не представља ништа, а сад је у потпуности и укинута, тако да су у „Алумини“ сада и за то изгубили адут, ако је то икада и био“, рекао је Сајић.

Он је истакао да још увијек није било никаквих преговора са одговорнима у ФГ „Бирач“, чија је „Алумина“ кћерка и преко које је „Павгорд“ покушавао да наплати своја потраживања од „Бирча“ у стечају.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Милорад Мотика рекао је да још увијек није добио рјешење суда те да због тога не може да га коментарише.

Он је поновио да руководство „Алумине“ нема мандат да преговара са „Павгордом“ и да то, уколико желе, могу да раде стечајни управник „Бирча“, Одбор повјерилаца и Влада РС.

„Ми не можемо забранити Влади да преговара, уколико она жели своје потраживање да уступи неком“, казао је Мотика.

Основни суд у Зворнику је 12. априла блокирао рачун “Алумине” на захтјев фочанске фирме “Павгорд”, а деблокирао га је 26. априла на 60 дана, након што је у Влади РС одржан састанак свих учесника у овим споровима и прихваћен захтјев „Павгорда“ да им се призна дио од укупно 155 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“.

Фабрика глинице „Бирач“ у стечају 24. априла је добила судски спор против литванске Укио банке која је тужила ФГ тражећи да им се призна потраживање у износу од 155 милиона КМ.

„Павгорду“ су са друге стране судови у Литванији признали сва потраживања.



Оставите одговор