Закон о акцизама одбијен, нема повећања цијена горива

Сет закона о акцизама чији је предлагач Савјет министара БиХ дефинитивно ће бити повучен из парламентарне процедуре, одлучили су данас заступници у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подржавши негативан извјештај Комисије за финансије и буџет на принципе сета закона којим је предвиђено повећање акциза у БиХ.

среда, мај 10, 2017 / 20:17

Сет закона о акцизама чији је предлагач Савјет министара БиХ дефинитивно ће бити повучен из парламентарне процедуре, одлучили су данас заступници у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подржавши негативан извјештај Комисије за финансије и буџет на принципе сета закона којим је предвиђено повећање акциза у БиХ.

За негативно мишљење о Извјештају Комисије гласао је 21 заступник, 14 је било против, а 1 суздржан те је уз довољну ентитетску већину констатовано да је закон одбијен.

Подсјећамо, ријеч је о сету закона којим је предвиђено повећање акцизе на нафту, нафтне деривате и лож-уље у БиХ за 15 фенинга по литру, а који су на сједници Комисије за финансије и буџет “оборили” Салко Соколовић (Независни блок), Ненад Лалић (СДС), Дамир Бећировић (ДФ), Јасмин Емрић (А-СДА) и Александра Пандуревић (СДС).

Већина државних парламентараца данас је подржала негативно мишљење Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ чији су чланови изразили негодовање због непостајања заштитних механизама за привреднике, неадекватних образложења и непостојања било каквих анализа.

Иначе, парламентарци још од прошле године упозоравају Савјет министара БиХ да не може потписати Писмо намјере ММФ-у и у њему се обавезати да ће Парламентарна скупштина БиХ у будућем периоду усвојити законе. Заступници су често истицали да они нису машине за дизање руку и да извршна власт није имала никакав легитимитет да било шта обећава у њихово име.

На данашњој сједници упућене су жестоке критике на рачун Савјета министара БиХ које су парламентарци оптужили да покушава завући руке у џепове грађана. Извршну власт критиковали су и заступници из реда СББ-а који су незадовољни чињеницом да Савјет министара БиХ није детаљно објаснило сет закона о акцизама.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић поручио је данас како СДС неће подржати повећање акциза све и да се врати плави дизел, а да је СББ највећи заговарач повећања намета грађанима БиХ.

Подсјећамо, извршна власт није понудила алтернативне начине којим би се могли финансирати инфраструктурни пројекти, већ је четири пута заредом у парламентарну процедуру упућивала исте измјене закона који су услов за добијање друге транше средстава Међународног монетарног фонда (ММФ).

“Да бисмо мобилизовали средства за инвестиције у кључну инфраструктуру, Парламентарна скупштина БиХ ће до краја септембра 2016. године одобрити повећање акцизе на гориво, укључујући аутоплин и биогориво, за 15 фенинга по литру, а додатни приходи у износу од 10 фенинга од овог повећања ће се усмјерити ентитетским предузећима Аутоцесте и Аутопутеви, а 5 фенинга од овог повећања ће се усмјерити ентитетским предузећима Цесте и Путеви. Истовремено, повећаћемо акцизе на лож уље како бисмо премостили цјеновни јаз између различитих категорија нафтних деривата”, написали су представници бх. власти у Писму намјере ММФ-у.



Оставите одговор