Трамп смијенио директора ФБИ, неки то пореде са Вотергејтом

Амерички предсједник Доналд Трамп данас је донио шокантну одлуку да смијени директора Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Комија, човјека који је био на челу агенције задужене за истрагу наводних веза између Трампове предизборне кампање и Русије.

среда, мај 10, 2017 / 11:30

Амерички предсједник Доналд Трамп данас је донио шокантну одлуку да смијени директора Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Комија, човјека који је био на челу агенције задужене за истрагу наводних веза између Трампове предизборне кампање и Русије.

„Предсједник је прихватио препоруке Савезног тужиоца Џефа Сешенса и замјеника савезног тужиоца у вези смјене директора ФБИ”, саопштио је портпарол Бијеле куће Шон Спајсер.

У саопштењу Бијеле куће се додаје да ће потрага за новим директором ФБИ почети „одмах”, наводи АФП.

Изненађујућа одлука предсједника САД Доналда Трампа да смијени директора ФБИ Џејмса Комија баца сијенку сумње на истрагу ове агенције поводом навода о Трамповим везама са Русијом, оцјењује агенција АП.

Повјерење и преписка на твитеру

Одлука америчког предсједника је шокантан потез који повлачи поређење са скандалом „Вотергејт” који је довео до „импичмента” тадашњег предсједника Ричарда Никсона, пише данас агенција АФП.

Ова изненађујућа одлука о смјени, јер је наводно лоше руководио истрагом о спорним мејловима Хилари Клинтон, практично је без преседана, јер је у историји тог бироа само један директор смијењен.

Истакнути демократа у Сенату Чак Шумер је оцијенио да је Трамп направио „велику грешку”.

„Ово није случајност”, навео је Шумер.

На то му је одмах преко Твитера узвратио Трамп:"Уплакани Чак Шумер је недавно рекао: Немам више повјерења у њега (Комија), а потом се понаша тако огорчено.

Шта се дешава?

ФБИ и три комитета Конгреса воде истрагу о умјешаности Русије у изборе 2016. године и евентаулне Трампове везе. Као први човек ФБИ Коми је водио комплексну контраобавјештајну истрагу од Трампове инаугурације.

Бијела кућа је саопштила да је потрага за новим директором ФБИ већ почела. А особа коју Трамп буде именовао вјероватно ће имати велики утицај на напредовање истраге и питање да ли ће јавност прихватити њен исход.

Међутим, с обзиром на забринутост чланова Конгреса из обе странке због Комијеве смјене, мало је вјероватно да ће стални директор бити именован ускоро.

Нови директор кога Трамп изабере могао би да утиче и на то да ФБИ потпуно одустане од истраге или да је не води тако агресивно као Коми.

Он или она могу и да одлуче да не сарађују у потпуности са истрагама Конгреса које се базирају пак на информацијама добијеним од ФБИ.

Тимоти Флениген, бивши помоћник јавног тужиоца очекује да ће се истрага ФБИ наставити наводећи да вршиоци дужности директора ФБИ имају ограничене могућности да утичу на актуелне истраге.

Ипак, демократе су одмах по објављивању Комијеве смјене пожуриле да покушају да сачувају "доказе" који су досад прикупљени и тим поводом упутили писмо ФБИ и Министарству правде, наводи АП.

Неке републиканце попут сенатора Ричарда Бара који је предсједавајући Комитета за обавјештајне послове у Сенату, брине тренутак и разлог Комијеве смене.

Она, како каже, уноси још већу конфузију у ионако већ тешку истрагу Комитета. Конгрес тренутно води три истраге тим поводом.

У писму упућеном Комију Трамп га је обавијестио да одлука о смјени ступа на снагу одмах.

„Иако веома цијеним што сте ме обавијестили у три одвојене прилике да нисам под истрагом, ипак се слажем са оцјеном Министарства правде да Ви нисте у стању да ефикасно водите Биро”, наводи се у писму Трампа.

„Од суштинске је важности да нађемо ново руководство за ФБИ које ће повратити повјерење јавности у његову мисију примјене и спровођења закона”, навео је Трамп.

Директори ФБИ се именују на мандат од десет година, а 56-годишњи Коми је на ту функцију именован пре четири године, наводи АФП, преноси Танјуг.



Оставите одговор