Макронова побједа рекордно ослабила долар

На свјетским валутним тржиштима долар је ослабио и прошле седмице, већ четврте заредом, што је највише посљедица снажног раста еура јер се данас у другом кругу француских предсједничких избора очекује побједа фаворита тржишта Емануела Макрона.

недеља, мај 7, 2017 / 12:20

На свјетским валутним тржиштима долар је ослабио и прошле седмице, већ четврте заредом, што је највише посљедица снажног раста еура јер се данас у другом кругу француских предсједничких избора очекује побједа фаворита тржишта Емануела Макрона.

Курс еура према америчкој валути порастао је прошле седмице 0,9 одсто, на 1,0995 долара, а у једном тренутку је достигао и 1,0999 долара, највиши ниво у готово шест мјесеци.

У односу на јапанску валуту, долар је ојачао 1,1 одсто на 112,7 јена (ЈПY), преноси СЕЕбиз.

Упркос јачању према јену, доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на шест најважнијих свјетских валута, прошле седмице је пао 0,4 одсто, на 98,7 бодова.

Успон европске валуте почео је прије двије седмице када је у првом кругу предсједничких избора у Француској побиједио Мацрон.

Анкете показује да ће и у другом кругу побиједити лидера крајње деснице Марине Ле Пен, које се тржишта плаше јер најављује референдум о изласку Француске из еурозоне и Европске уније.

"Улагачи очекују Мацронову побједу, што би представљало уклањање ризика с тржишта од превирања на француској политичкој сцени. Због тога би се курс еура могао пробити изнад 1,1 долара", казао је директор у фирми БМО Цапитал Маркетс, Грег Андерсон.

И док је према еуру ослабила, америчка валута је ојачала у односу на јапанску, што се захваљује увјерењу улагача да ће америчка централна банка, Федералне резерве (Фед) наставити да поступно повећава камате.

У сриједу су, након дводневне сједнице, челници Феда поручили да кључне каматне стопе засад остају непромијењене, као што се и очекивало.

У саопштењу су навели да је успоравање раста привреде у првом тромјесечју вјероватно пролазно, да је потрошња домаћинстава солидна, да су пословне инвестиције ојачале и да се инфлација приближава циљаним нивоима.

Челници Феда су поручили такође да је тржиште рада снажно и да су темељи који подржавају раст потрошње и даље солидни.

Из тих порука су улагачи закључили да Фед остаје при свом плану да до краја године још у два наврата повећа кључне каматне стопе. Тако се на тржишту новца процјењује да постоји 75 одсто изгледа да ће Фед повећати те камате већ у јуну.

"Фед се држи своје мантре о поступном повећању камата, а наредне ће највјероватније услиједити у јуну", казао је економист у фирми Моодy’с Аналитицс, Рyан Сwеет.

А да је америчко тржиште рада у доброј форми потврдили су у петак подаци да је у априлу у Сједињеним Америчким Државама (САД) број радних мјеста повећан 211 хиљада, знатно више у односу на 79 хиљада мјесец прије и више него што су аналитичари очекивали.

Притом је стопа незапослености склизнула на 4,4 одсто, најнижи ниво у готово десет година.



Оставите одговор