Макрон објавио да окреће лист, Маринка честитала

Новоизабрани предсједник Француске, центриста Емануел Макрон изјавио је вечерас да се се његовом побједом на изборима "отвара нова страница" за Француску и додао да је то нова "страна наде и повјерења".

недеља, мај 7, 2017 / 22:02

Новоизабрани предсједник Француске, центриста Емануел Макрон изјавио је вечерас да се се његовом побједом на изборима "отвара нова страница" за Француску и додао да је то нова "страна наде и повјерења".

Кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен честитала је Макрону побједу у другом кругу предсједничких избора у Француској. Разговор је био у 19 сати и 50 минута, односно десет минута прије објављивања првих резултата избора на којима је, према првим процјенама, Макрон освојио између 65,5 и 66,1 одсто гласова, а Марин Ле Пен између 33,9 и 34,5 одсто гласова.

"Вечерас се отвара нова страна наше дуге историје. То је нова страница наде и повјерења", рекао је Макрон у изјави за Франс прес.

Према првим процјенама, Емануел Макрон је у данашњем другом кругу предсједничких избора у Француској освојио измедју 65,5 и 66,1 одсто гласова, а кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен између 33,9 и 34,5 одсто гласова.

Марин Ле Пен, која је честитала Макрону побједу на изборима, рекла је да је њена екстремно десничарска странка Национални фронт "постигла историјски резултат".

"Национални фронт је прва опозициона снага. Бићу на челу наредне битке" на парламентарним изборима заказаним 11. и 18. јуна, рекла је Марин Ле Пен.

Макрон ће бити најмлађи француски предсједник икад изабран, указује АП али и упозорава да новог шефа државе очекују потешкоће.

Пројектовани резултати за Марин Ле Пен, неуобичајено ниска излазност и рекордан број празних листића указују на тешкоће с којима ће се суочити Макрон, бивши министар економије који је покренуо сопствени политички покрет прије тек годину дана.

Нови предсједник добиће мандат од пет година (Бета/АП) Нови предсједник добиће мандат од пет година (Бета/АП)

Излазност у 19 сати и 15 минут у другом кругу француских предскедничких избора процокењена је на 74,7 одсто, односно апстиненција на 25,3, према процкени Ипсос-сопра Стериа за више француских медија, преноси лист Монд.

То је највећа апстиненција у другом кругу предскедничких избора у Француској од 1969. У првом кругу 23. априла излазност је била 77,77 одсто.

Макронове присталице почеле су да се окупљају у дворишту Лувра у Паризу гдје планирају да прославе његову побједу, јављају француски медији.

Изборе је обезбјеђивало око 50.000 полицајаца и скоро 10.000 војника, јер је на снази још увијек ванредно стање због терористичких напада.

Габријел честитао

Шеф њемачке дипломатије Зигмар Габријел поздравио је вечерас побједу кандидата центра Емануела Макрона у другом кругу предсједничких избора у Француској, оцјењујући да Француска "остаје у срцу Европе".

"Француска је била и остаће у центру и срцу Европе", навео је на Твитеру Габријел, који је међу првима поздравио и Макронов улазак у други круг избора послије првог круга избора, одржаног 23. априла.

Француски медији су пренели да је Макрон недавно рекао да ће, уколико побиједи, његова прва посјета иностранству бити одлазак у Берлин на састанак с њемачком канцеларком Ангелом Меркел.



Оставите одговор