Ко је Спутњик, а ко западни Сателит?

Редакцији Фронтал.СРБ, обратио се Саша Савићевић, директор агенције Спутњик консалтинг, са молбом да објавимо његов деманти на тврдње изнешене на РТРС.

недеља, мај 7, 2017 / 20:49

Редакцији Фронтал.СРБ, обратио се Саша Савићевић, директор агенције Спутњик консалтинг, са молбом да објавимо његов деманти на тврдње изнешене на РТРС.

Читава помама се дигла око тога што је неко од овлаштених одлучио да да бесплатна права за емитовање Параде побједе у Москви БН ТВ. РТРС је одмах повела кампању, те традиционално брзајући и радећи по директиви, а не по правилима професије, направила неколико кардиналних омашки. Односно неистина.

Сашу Савићевића знамо и са њим сарађујемо од самих почетака Фронтала 2009. године. Знамо га и као истакнутог родољуба, борца ВРС, "првог Србина у свемиру", те заступника руских медија и директора братског портала Восток.рс, а надасве као пријатеља Фронтал.СРБ. Ми у његов патриотизам немамо разлога да сумњамо, а право да изнесу своје мишљење када их игноришу медији главног тока и злоупотребе државног буџета, давали смо и горима од њега.

Према његовим ријечима, уредништво РТРС је прво одбило да објави демант, затим је под пријетњом судске тужбе ипак то учинило, о чему свједочи снимак екрана који објављујемо, да би већ негдје данас око 14 часова вијест која је раније била на повезници – мистериозно ишчезнула.

Сада, када је већ истиснута са насловне стране, те због конфузне претраге архиве мрежне странице РТРС тешко доступна корисницима, опет је враћена. Али ми, због објективног иформисања јавности на тему која је покренута, те заштите од поновног ишчезавања, можемо само рећи: у њој је писало сљедеће:

Деманти Саше Савићевића на извјештавање РТРС

Молим Вас да објавите мој демант на чланке објављене на Вашем порталу, као и прилоге у Дневнику 2 и 3 од 5.5.2017:

У вези са чланком "Злоупотреба Спутњика за обрачун са Додиком" у којем су изнесе нетачне чињенице желим да кажем:

У спорном прилогу РТРС-а се наводи: "Исти мејл који је са злоупотребљеним логом Спутњика стигао на адресу амбасаде", што се види из гледања прилога да је у нашем мејлу употребљен лого наше Агенције Спутник. Ово је можда основ за правни спор, али то тренутно није оно што је битно.

Такође се наводи: "Дезинформисањем јавности и изношењем лажи на рачун кабинета предсједника Републике и нашег односа према руским медијима, Савићевић, из само њему знаних разлога, измишља конфликт". Моји запослени нити ја, нисмо никада износили лажи на рачун кабинета предсједника, те мислим да је неко овим свјесно злоупотријебио свој положај, како би пред јавношћу и Предсједником оцрнио некога, ко за то није одговоран. Ако постоји неки доказ за наведено, нека га и изнесе.

Постоје два Спутника – Спутникњуз, основана 2014. године у Москви, чији је дио Спутник Србија, портал са вијестима на српском језику који има и радио програм. Српски је један од 27 језика на којем се шире вијести Спутника. Спутник Србија од свог почетка постиже одличне резултате на информационом плану и надам се да ће наставити одличан рад.

Друга агенција Спутник је регистрована 2008. године у Србији (матични број 62200359) и задужена је за дистрибуцију руских тв програма и вијести у Југоистичној Европи и Сјеверној Африци. Сједиште јој је у Београду. То су канали као што су РТ, Русија24 и РТР Планета, као и први портал са вијестима из Русије на српском језику – www.vostok.rs . Ја руководим том агенцијом. Такође имамо много успјеха на том плану. Много сам допринио медиjском позиционирању Републике Српске и њених интереса на међународном плану путем медија које заступам, бесплатно из патритозма. Захваљујем на оваквом третману прозападних појединаца у апарaту власти Републике Српске. Шта ли се дешава тек онима што раде против интереса Републике Српске?

У свом десетогодишњем искуству сам схватио да многи чиновници из Републике Српске нису дорасли задатку за који су плаћени, а то је медијска промоција и заштита Републике Српске у свијету. Снага и ресурси се троше на међусрпска препуцавања, а вријеме и ресурси одлазе у неповрат. На међународном плану изгледамо као неко племе са Кавказа, а нисмо такви. У Москви многи не знају да нас нађу на карти, а то је наша кривица. Локални међустраначки односи у Републици Српској нас не занимају, већ само добробит Републике Српске у цјелини.

Ми смо организовали прве преносе Дана побједе из Москве прије десет година у региону и одлучујемо коме дајемо бесплатна права за пренос тог и сличних догађаја. Ко жели права да купи, може да се обрати на за то одређене контакте.

Дубоко уважавам Републику Српску као тековину српског народа, институцију Предсједника, као и све њене државне интересе. Подржавам стратешко опредјељење предсједника Додика према јачању веза са Русијом и на том плану ћу увијек радо помоћи ако не промијени пут. Никад нећемо подржавати рад прозападних елемената у власти Српске, нити прећуткивати своје мишљење. Учествовао сам у стварању Републике Српске као двадесетогодишњи припадник Војске Републике Српске у којој нисмо сви били.

Да постоје дугогодишњи неоправдани притисци на нашу агенцију у Републици Српској од стране прозападних појединаца – постоје и о томе су благовремено обавјештени релевантни органи у Руској Федерацији и Републици Српској. Са оваквим савезништвом ћемо баш добити информациони рат.

Ова ситуација ми уопште није стресна, већ напротив, подигла ми је ниво адреналина и показала ко стоји на којим позицијама.

Шта је сљедеће?

Саша Савићевић, директор Агенције Спутник



0 КОМЕНТАРА

  1. Не видим разлога оној реакцији на РТРС после објаве да је БН добио право преноса параде?
    Апсолутна и намјерна грешка савјетника.

    Није ни чудо, брод тоне, први увијек мишеви бјеже, зар не?

Оставите одговор