Промоција приручника за борбу против корупције

На завршној конференцији пројекта "Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ" која ће се одржати у сриједу, 10. маја у Сарајеву ће бити промовисан Приручник за запослене у структурама државне службе/управе за борбу против корупције.

петак, мај 5, 2017 / 11:04

На завршној конференцији пројекта "Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ" која ће се одржати у сриједу, 10. маја у Сарајеву ће бити промовисан Приручник за запослене у структурама државне службе/управе за борбу против корупције.

Циљ пројекта који проводи Уред Координатора за реформу јавне управе БиХ путем имплементатора, компаније ЗАММ медиа Цонсултинг, јесте подршка процесима демократске стабилизације и реформи јавне управе у БиХ у сегменту изградње професионалне и етичне државне службе, кроз повећање транспарентности у раду управе, јачање интегритета те подизање свијести о проблему корупције у раду јавних служби.

“У протеклих шест мјесеци, реализирана је едукација државних службеника из цијеле Босне и Херцеговине о специфичним темама које се тичу борбе против корупције, а као резултат овог пројекта промовисан ће бити и Приручник за државне службенике и службенице о супротстављању корупцији и јачању интегритета у органима управе“, истакао је вођа пројектног тима Алмир Маљевић те додао да да је основа цијелог пројекта било истраживање јавног мнијења којим је обухваћено 1200 грађана који живе на територији 134 општине у Босни и Херцеговини.

Управо су резултати истраживања били један од разлога за комуникацијску кампању “Пријавите корупцију!“ која је у оквиру пројекта реализирана током протеклих мјесеци на простору цијеле Босне и Херцеговине, а уз пуну подршку Јавних емитера БХРТ, РТВФБиХ и РТРС који су без накнаде емитовали промотивни радио и ТВ спот те реализирали низ програмских садржаја који су се бавили овом темом.

“Упркос чињеници да врло мали постотак грађана сматра корупцију прихватљивим обликом понашања, грађани и државни службеници не пријављују корупцију. Разлоге за то ваља тражити у чињеници да значајан број грађана и не зна гдје се корупција пријављује, не види сврху њеног пријављивања, или страхују од могућих посљедица са којима ће се суочити они који пријаве“, навео је Маљевић те додао да је кампања имала за циљ подизање свијести јавности о важности пријављивања коруптивних дјела, као и развијање свијести да је корупција неприхватљив облик понашања.

Основни корисници овог пројекта су Агенција за државну службу Босне и Херцеговине (АДС БиХ), Агенција за државну службу ФБиХ (АДС ФБиХ), Агенција за државну управу РС (АДУ РС), Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ (ПЉР БД), Министарство правде Босне и Херцеговине (МП БиХ), Министарство управе и локалне самоуправе РС (МУЛС РС), Министарство правде ФБиХ (МП ФБиХ), Генерални секретаријат ВМ БиХ Служба за информисање, Биро за односе с јавношћу Владе РС, Уред за односе с јавношћу Владе ФБиХ и Сектор за информисање Владе Брчко дистрикта БиХ.



Оставите одговор