Ко блесави: Руси не одустају од љетовања у Црној Гори

Руски туристички оператори не намјеравају да обуставе сарадњу с партнерима из Црне Горе, без обзира на препоруку портпаролке Министарства вањских послова Марије Захарове, пише данас руски портал Медуза.

петак, мај 5, 2017 / 13:55

Руски туристички оператори не намјеравају да обуставе сарадњу с партнерима из Црне Горе, без обзира на препоруку портпаролке Министарства вањских послова Марије Захарове, пише данас руски портал Медуза.

“Уговори са страним партнерима се закључују много прије отварања сезоне, и до сада нисмо имали разлога да их раскидамо”, рекла је том порталу шефица компаније ПАКС за сарадњу са Црном Гором Галина Максимова.

По њеним ријечима, компанија ће морати да раскине уговоре само ако добије наређење Министарства вањских послова или Ростуризма, преноси Б92.

“Људи гледају новости, зову компанију и питају да ли их заиста у региону може очекивати опасност. Али, то су само питања, нико још није отказао ниједан аранжман”, рекла је Максимова.

Медуза пише да ту информацију потврђују и у компанији “Ванд”.

“Колега се управо одмара у Црној Гори и саопштава да ни о каквом лошем односу према Русима нема ни ријечи. Нећемо раскидати уговоре с црногорским колегама, чак супротно томе, ове године тамо имамо и нове партнере”, рекла је Медузи Људмила Мељник, задужена за Црну Ггору у тој компанији.

Портпаролка Руског савеза туристичке индустрије Ирина Тјурина рекла је порталу да упозоравајуће изјаве представника руских власти имају “искључиво политички карактер”.

Медуза подсјећа да је Захарова 20. априла изјавила да у Црној Гори постоји “експлозија антируске хистерије”, и упозорила да су могућа хапшења руских држављана и њихово изручивање “трећим државама”.

У складу са руским законима, изјава Захарове нема никакву правну снагу и није обавезујућа за туристичке фирме.

Основа за забрану може бити само званично саопћење Министарства вањских послова или Ростуризма да у неком региону постоји опасност по сигурност, живот и здравље држављана Русије, рекла је порталу Ана Гладун, из Правног одбора Руског савеза туристичке индустрије.

“Медуза” подсјећа да су се у посљедњих мјесец и по у неколико руских медија појавили написи о томе да Црна Гора није сигурна за Русе.

Министар вањских послова Русије Сергеј Лавров је 23. марта изјавио да ће Црна Гора због уласка у НАТО жртвовати своје економске односе са Русијом.



Оставите одговор