Макрону пала популарност за 4 одсто, али и даље води

Последње анкете у Француској и даље прогнозирају готово сигурну побједу Емануела Макрона у другом кругу који ће се одржати 7. маја, али постотак подршке за њега мало се смањио задњих седам дана.

недеља, април 30, 2017 / 18:55

Последње анкете у Француској и даље прогнозирају готово сигурну побједу Емануела Макрона у другом кругу који ће се одржати 7. маја, али постотак подршке за њега мало се смањио задњих седам дана.

Анкета организације БВА, као и организације Одокса, даје Макрону 59% подршке, што је и даље врло високо, но то је уједно и пад од 4% откако су задње анкете одрађене.

До избора није остало још пуно, мање од 10 дана, а ако се овај тренд настави, водиће се битка за сваки глас.

Према подацима анкете компаније Одокса, Марин ле Пен позитивно оцјењује 33 одсто испитаника, што је четири одсто више у поређењу са показатељима анкете из марта.

У исто вријеме, 41 одсто испитаника позитивно је оцијенило дјелатност Макрона.

Да ли је Саркози највећи побједник избора

Вриједи споменути да је Марин ле Пен изјавила да би одабрала евроскептичног Николаса Дипон-Ењана, који није члан њене странке, за премијера уколико побиједи у другом кругу избора заказаном за 7. мај. Иако за такву игранку немају већину у скупштини, ово је оцијењено као стврање предизборне коалиција. Дипон Ењан, који је изгубио у првом кругу председничких избора освојивши 4,7 одсто гласова

Подсјетимо, Емануел Макрон и Марин Ле Пен изборили су улазак у другу круг, од онда је готово цијела политичка елита снажно стала уз Макрона.

Питање је колико је то благотворно, јер се доста гласача одређује против елите, стога су упадљиви макронови покушаји да се гласачима представи као један од њих, те сталне напомене његове противнице која наглашава да је он кандидат крупног капитала.

Занимљиво је и да се један дио присталица Франсоа Фијона, кандидата републиканаца, странке десног центра, одрекао његовог упутства да се гласа за макрона.

Ту није крај занимљивостима у вези са републиканцима, јер подаци анкете показују да је један од најпопуларнијих политичара Француске бивши премијер Француске Ален Жипе, кога позитивно оцјењује 37 одсто бирача. истовремено, Жипе је изгубио од Фијона у унутарстраначким изборима.

вриједи напоменути да је ниво популарности актуелног француског предсједника Франсоа Оланда порастао је само за један проценат од марта и њега позитивно оцјењује 22 одсто грађана.



Оставите одговор