ЕУ усвојила водич за брегзит, траже да Британија плати свој дио цеха

Лидери Европске уније једногласно су усвојили водич за двогодишње разговоре о "брегзит" са Великом Британијом, јављају агенције.

недеља, април 30, 2017 / 18:28

Лидери Европске уније једногласно су усвојили водич за двогодишње разговоре о "брегзит" са Великом Британијом, јављају агенције.

„Водич је усвојен једногласно. ЕУ27 чврст и поштен политички мандат за разговоре о ’брегзиту‘ је спреман“, написао је предсједник Европског савјета Доналд Туск на свом налогу на Твитеру.

Он је истакао да не може бити разговора о будућем односу прије него што се постигне договор о кључним питањима, као што је утврђивање дуга Британије том блоку, и додао да ће добробит грађана и породица које живе у другим државама бити приоритет када разговори почну.

"Не смијемо кажњавати, али истовремено јасно је да Европа зна како да брани своје интересе, као и да Британија има мање добру позицију ван ЕУ него у њој", рекао је француски предсједник Оланд, преноси АФП.

Он је одбацио наводе да би британска премијерка Тереза Меј могла да ојача своју преговарачку позицију уколико побиједи на ванредним парламентарним изборима заказаним за 8. јун.

Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да ће разговори о Брегзиту са ЕУ бити тешки, реагујући на став који су заузели лидери европског блока.

Она је поновила свој став да је спремна да напусти преговоре са ЕУ без договора ако јој се не буде свиђала понуда Брисела.



Оставите одговор