Ђокић: Платићемо трошкове обезбјеђења првомајског протеста

Социјалистичка партија ће платити трошкове одржавања скупа радника које организује Савез синдиката Републике Српске 1. маја у Бањалуци.

субота, април 29, 2017 / 19:44

Социјалистичка партија ће платити трошкове одржавања скупа радника које организује Савез синдиката Републике Српске 1. маја у Бањалуци.

Ово је потврдио предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић .

"Социјалистичка партија је донијела овакву одлуку јер сматра да је Први мај, дан када се радници окупљају да искажу свој став о положају у друштву и подсјете да је борба за бољи положај радника процес који траје и трајаће", рекао је Ђокић.

Како се наводи у саопштењу СП, он је додао да је ова партија увијек имала разумјевање за синдикалну активност и да је сарадња са синдикатом кроз историју мјењала однос послодаваца према радницима у цијелом свијету.

Ђокић је закључио да се не смије заборавити историјски значај Међународног празника рада и остварених тековина борбе за већа радничка права, заштите радника на раду и хуманизације рада, као и радничке солидарностии и социјалне правде, који чине темеље демократског друштав и социјално одговорне државе.

Савез синдиката Републике Српске најавио мирни протест у Бањалуци у понедјељак, 1. маја. Организаторима је затражено да плате трошкове ангажовања полиције на скупу.

"Први пут у историји синдиката добили смо рјешење да нам се одобрава одржавање јавног скупа али да смо дужни платити трошкове ангажовања полицијских службеника на обезбјеђењу јавног скупа. Савез синдиката РС у складу са Законом о јавном окупљању није тражио полицијске службенике да обезбјеђују јавни скуп, јер смо у складу са истим законом обезбиједили редаре из својих редова који одговорно обезбјеђују скуп", саопштено из Синдиката.

У предрачуну који су синдикати добили из ЦЈБ Бањалука пиоше да треба да уплате 3080 КМ за 77 полицијских службеника који би по процјени ЦЈБ Бањалука требало да обезбјеђују јавни скуп. Полиција се позива на Закон о безбједности саобраћаја Српске, према којем трошкове ангажовања припадника полиције на обезбјеђењу скупа сноси организатор.

Према плану протеста за 1. мај окупљени радници ће се са Трга Крајине у 10.30 запутити ка Народној скупштини РС и Влади РС, а шетња ће се завршити у Парку “Младен Стојановић”, где ће се учесницима бити прочитан првомајски проглас. Најављено је присуство око 1.500 учесника.



Оставите одговор