Скопље: Повријеђено 100 људи, демонстранти ноћили крај Собрања

Ситуација у центру Скопљa нормализована, саопштио је јутрос македонски МУП, након што је синоћ у центру македонске престонице у протестима повређено више од 100 људи. Међу повређенима је и лидер СДСМ-а Зоран Заев. Тешке повреде задобио је албански посланик Зијадин Села.

петак, април 28, 2017 / 09:16

Ситуација у центру Скопљa нормализована, саопштио је јутрос македонски МУП, након што је синоћ у центру македонске престонице у протестима повређено више од 100 људи. Међу повређенима је и лидер СДСМ-а Зоран Заев. Тешке повреде задобио је албански посланик Зијадин Села.

После нереда и сукоба у Скопљу јутрос је мирно. Више од 100 особа, укључујући двадесетак полицајаца и тројицу посланика, повређено је пошто су присталице покрета "За заједничку Македонију" упале у Собрање.

Међу повређенима је лидер СДСМ-а Зоран Заев. Тешке повреде задобио је албански посланик Зијадин Села. Полиција је евакуисала све посланике, а затим се сукобила са демонстрантима, који су поставили шаторе испред Собрања и ту дочекали јутро.

Према проценама скопских медија, испред Собрања се ноћас налазило више од 50.000 људи, а њима се придружују грађани из више македонских градова.

Они се противе избору Талата Џеферија из албанске партије ДУИ за председника парламента и сматрају да је то учињено противно Уставу и закону.

У прогласу који су синоћ проследили свим медијима и страним амбасадама у Скопљу, наводи се да је народ показао да брани демократију у Македонији и да је показао већи степен "разумности", као и намеру "да се иде до краја", односно да "нема одступања", пренели су скопски медији.

Македонска полиција је испразнила зграду Собрања, светла у њој су погашена, а пред свим улазима у парламент налазе се припадници полиције и око зграде су постављене металне барикаде.

У македонском Собрању се синоћ од 18 сати одвијала истинска драма. Након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председавајућег парламента, демонстранти су упали у зграду и напали лидера СДСМ Зорана Заева и потпредседника те странке Дамјана Манчевског и раскрварили им главе, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце Зијадин Села, јавили су тамошњи медији. Заев је лакше повређен у песничењу.

"Око 18:50 сати грађани који протестују у организацији грађанске иницијативе ‘За заједничку Македонију’ насилно су ушли у просторије Собрања Републике Македоније. У нарушавању јавног реда и мира повреде је задобило неколико посланика Собрања и неколико цивила", стоји у ранијем саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Додаје се да је "десетак полицијских службеника задобило повреде и пребачено на скопске клинике".

Већина у македонском Собрању, коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је јуче после прекида седнице Талата Џаферија за председника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упали су у зграду Собрања, где их је обезбеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Међу демонстрантима је било и људи са црним маскама на лицима.

До избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу, на чијем дневном реду није био избор новог председника парламента.

Међутим, председавање је тада преузео најстарији посланик у сали, који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор председника Собрања, па је потом Џафери и изабран.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор