Предложено оснивање фондасолидарности за лијечење ријетких болести

У Републици Српској биће формиран фонд солидарности за лијечење дјеце од ријетких обољења. Дјеловаће у оквиру Фонда здравственог осигурања, а закон о новом фонду парламенту ће идуће седмице предложити предсједник Републике.

четвртак, април 27, 2017 / 00:47

У Републици Српској биће формиран фонд солидарности за лијечење дјеце од ријетких обољења. Дјеловаће у оквиру Фонда здравственог осигурања, а закон о новом фонду парламенту ће идуће седмице предложити предсједник Републике.

Милорад Додик је добио подршку за ту иницијативу од представника удружења која раде на побољшању услова за лијечење обољеле дјеце.

“Предвиђено је да обавеза фонда буде да сваки радник запослен у РС допринесе од плате 0,25 одсто, с тим да је довољно да свако ко не жели да плаћа само изјавом каже да неће, и то неће бити обухват. Нико не намеће. Из садашњих стања плата, а надам се да ће се повећавати, у фонду би се на годишњем нивоу прикупљало само од плата 6.383.000 марака”, рекао је Милорад Додик, предсједник РС.

Представници хуманитарних удружења истичу да смо већ годинама свједоци многих изгубљених битака најмлађих становника Српске који се боре са болешћу. Често за лијечење недостаје новац или буде касно прикупљен. Законом би, вјерују, дјеца добила већу шансу да буду излијечена.

“Овај приједлог закона и фонд ће ријешити проблеме или олакшати многим родитељима могућност да омогући оздрављење, а на свима нама је да тај пројекат изнесемо као квалитетан, иновативан и као креативан”, рекла је Оливера Ратковић, предсједник Удружења “Твоја ријеч”.

Хуманитарна удружења и предсједник Републике се надају да ће закон бити усвојен до краја јула. Фонд солидарности имао би свој Управни одбор, стручну комисију која би радила без накнаде, а његово дјеловање не би изискивало било какве додатне трошкове.



0 КОМЕНТАРА

  1. Да није ово јадно дијете умрло како је умрло,(које на жалост није ни прво ни последње), наравно да од ове приче неби било ништа.
    Уз саучешће, предлажем породици да када се мало опорави, ангажује каквог доброг адвоката те тужи политичку фукаретину за наношење душевне боли, која и њихову највећу несрећу користи за своју промоцију, ових дана провлачи кроз медијско блато тобож’ронећи крокодилске сузе, а да прије тога нису ни малим прстом мрднули,помогли.

    Ако неко за душевну бол експресно од суда добије 10 000, само за то што га неко назове криминалцем, мајка за погинулог сина у рату 5000, онда ви треба да добијете 100 000…,фууууј

  2. Прецједниче, ништа ти не вјерујем.
    Чим си рекао да ће фондом управљати „постојећа администрација“ поручио си нам да ћете поново красти.
    Срам да буде и прецједника и све похлепне климоглавце поред њега, зашто овај фонд није био давно основан….многи би животи били спашени…не, него се лоповска братија занимала само за своје гузице и како ће накрасти што више.
    Огорчена сам и још се не могу помирити да је то дјетенце умрло.
    Проклетници, од мене нећете видјети ни паре.

  3. Прије четири године написах текст у којем поставих јавно питања:

    ПОСТОЈЕ ЛИ ПРИОРИТЕТИ У ОВОМ ДРУШТВУ? ДА ЛИ ЈЕ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ ОВОГ ДРУШТВА ЧОВЈЕК ИЛИ БЕТОН И АСФАЛТ? ШТА ЈЕ ТО ВРИЈЕДНИЈЕ ОД ЖИВОТА ТЕ ДЈЕЧИЦЕ? ЗАШТО МИ ДЈЕЧИЈУ СУДБИНУ ПРЕПУШТАМО НА МИЛОСТ И ДОБРУ ВОЉУ ОПЉАЧКАНИХ ГРАЂАНА? ЗАШТО СВЕ ТО НЕ ФИНАНСИРА ФОНД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ?

    http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=32107

    Текст нас подсјећа да су се и тада скупљала средства за лијечење једне дјевојчице обољеле од леукемије.

  4. Оснивање фонда треба поздравити, уз напомену да се с њом касни 15 година, те да се ради о новом намету грађанима, умјесто да се направи праведнија прерасподјела средстава ФЗО. Копираћу дио мог коментара у расправи на ову тему:

    „Meni se prije nekoliko dana obratila majka prekrasnog petogodišnjeg dječaka, oboljelog od šećerne bolesti. Dobije od Fonda jedno pakovanje trakica (50 komada), što je dovoljno za 7 dana. Proguglah, pa vidjeh da je FZO davao po 3 pakovanja prije nekoliko godina. U Srpskoj ima svega 300 djece oboljele od šećerne bolesti i za 1,5 milion KM sva djeca mogu dobiti inzulinske pumpe (jedna košta oko 5000 KM), čime se i njima i roditeljima značajno olakšava život. ovom dječaku varira šećer u krvi od 3 do 23 mmol/L, tako da postoji velika mogućnost pojave akutnih opasnih komplikacija. Roditelji nemaju novac ni za trakice, a o inzulinskoj pumpi ni ne pomišljaju. A FZO je za 250 zaposlenih u 2009. godini platio preko 100 000 KM telefonskih troškova, prije toga im kupio skupocjene mobilne telefone, samo u toj godini samo jedan lijek (monizol) preplatio 550 000 KM, klopidogrel (u Srbiji košta u maloprodaji 9 KM) plaćao po 73 KM, dijagnostičke aparate (vrijedne 2 miliona KM) za domove zdravlja u malim opštinama (kojim niko tamo ne zna da rukuje) plaćao po 3 miliona KM, štampanje uputstva za pravilno pranje ruku platio 700 000 KM, kriminogenim javno-privatnim partnerstvom „bacio“ milione KM, dijalizu plaćao najskuplje u regionu itd. Ako tome dodamo da su bačena 2 miliona KM na promašaj s naplatnim kućicama na auto-putu, da nas je 100 000 KM koštao promašaj projektanta pri izgradnji gradske plaže u naselju Ada, da je rekonstrukcija bazena planirana u vrijednosti 5 miliona KM, a fakture naduvane na preko 18 miliona KM, da je slično urađeno i pri rekonstrukciji parka „Petar Kočić“ (naduvano na 5-6 miliona KM), da je na neolimpijski rafting bačeno 6-7 miliona KM, da je koncert Lepe Brene plaćen 600 000 KM, da se povlaštenom dobavljaču mazut preplaćivao po 8 miliona KM godišnje, jasno nam je da novca ima, ali da je problem u preraspodjeli. Evo, i danas se traži 10 miliona KM za novi helikopter za „glavonje“, pa se sentimentalno provuče „da će se i bolesna djeca prevoziti“, u isto vrijeme dok siromašni građani mjesecima skupljaju nekoliko stotina hiljada KM za spas života samo jednog djeteta. Dok FZO majci poginulog borca VRS ne može platiti 2000 KM kako ne bi izgubila vid.“

  5. Ако буде обавезно одвајање рекоше преко шест милиона годишње, није много, али се може доста живота спасити, ако спаси један живот, као да је спасио цијели свијет, зар не?

    Ја бих лично повећао издвајање, бар на дупло, али да се новац држи на посебном рачуну и да га може по хитном поступку додијелити стручна комисија која ради на волонтерској бази.

    Значи трошкови рада 0%, такође бих као влада извршио утицај да банка код које је рачун, врши бесплатну услугу, сигурно они то одбили не би, јер и то је врста рекламе фирме и то какве позитивне рекламе.

Оставите одговор