Старина Новак – Срби о њему гуслају, а Румуни свирају рок

На потезу између Сокоца и Пала никада није расправљено из ког од ова два мјеста је епски јунак Старина Новак.

недеља, август 6, 2017 / 07:21

Као што се за скоро сваку мање познату кулу и градину са ове стране Дрине каже да ју је зидала проклета Јерина, тако широм Српске има мноштво топонима који се везују за Новака. Чак у пјесмама спомињу Јерину као разлог његовог одметања у хајдуке, када се периоди у којима су живјели не подударају. Исто тако, поистовјећују га са Новаком Дебелићем, који је живио ијек касније.

За разлику од народне епике која његово четовање и поријекло смјешта на Гласинац или Романију, историчари тврде да је рођен 1530. у Поречу на Дунаву (данашњи Доњи Милановац). Према википедији, Новак је био поријеклом из племићке породице, пколовао се у поречком манастиру, те говорио српски, црквенословенски, румунски и грчки.

О Новаку се прича да се потурчио и постао субаша, али и да се након тогa завадио са Турцима, па одметнуо у хајдуке. Турци су му припремили замку и ухватили, стрпали у тамницу и избили све зубе из главе, па је тад прозван Баба Новак.

Мало је оних који знају да је Старина Новак слављен и у Румунији, под именом Баба Новак. Румунски извори га везују за владавину војводе Михаја Храброг, и приказују Баба Новака као војсковођу његове најамничке војске. Након четовања по тимочкој крајини, он се придружио румунским великашима у борби против Турака, а у српску епику се вјероватно квалификовао учешћем у српском устанку у Банату. Након пропасти тог устанка Турци су спалили мошти Светог Саве..

  

Последњи српски цар Јован Ненад 

Новак је учествовао и у походу Свете лиге против Турака. Михајева војска 1595. препла је Дунав и продрла све до планине Балкан. Срби су се придружили Румунима, а у акцијама око Софије посебно се истакао харамбаша Новак, који је према процјенама историчара тада имао 65 година! Више пута је Михајева војска прелазила Дунав и харала по данашњој Бугарској, а Новак се истакао у борбама, често пута заробивши велико благо или Турке за које би добијали откуп.

Новак је био један од најважнијих људи у служби Михаја Храброг, посебно када се након борби са Турцима мора окренути унутрашњим сукобима у Влашкој. Након пораза Михај бива принуђен да бјежи, а по неким изворима Новак се ставља у службу другог господара. Како било, главе су му дошли Мађари, који су се сукобљавали са Михајем. Новака су под оптужбом да је намјеравао да се преда Турцима и изда један град, и живог спалили у Клужу. По другој причи је набијен на колац, а потом је његово тијело спаљено.

У том граду му је подигнут спомени народне захвалности, у Букурешту је по њему назван један булевар, а бенд Трансилванијски феникс му је спјевао пјесму. Иако је био важна личност у устанку који је претходио Карађорђевом, Старина Новак нема споменик у Тимочкој крајини у којој је четовао.



3 КОМЕНТАРА

  1. Они имају свог баба Новака, ми романијци свог старину Новака, све са Дели Радивојем, дјететом Грујицом о осталим хајдуцима који су јаде турцима назадавали.

    Иначе, има једна прича када је Ричард лавље срце, прелазио преко Романије, идући према Јерусалиму, па је на Равној Романији преноћио у гостима код Новака.

    Пошто је био обичај да се навече згоди неко такмичење, предложено је да буде у рвању.

    Ричард избаци свог пулена, неког крупног ћелавца, како причају,око 150 КГ, елем, прави јоркширски крмак, али старина не би њимњ инпреасиониран и не даде нашим момцима да се са њим рву, него замоли мало старију-баба дјевојку, неку Мару Фуртулу да прихвати мегдан.
    Није Ричард знао да је Мара ишла у чувену џудо школу Дели Радивоја?
    Нису ни почели мегдан, а Мара га савлада ИПОНОМ, другим ријечима за пар секунди јоркширски крмак се нашао у блату.

    Сутра Ричард прије пута захвали се на гостопримству и одржи бесједу:“Вама Србима са Романије нико ништа не може, да знате о овој вечери ће вам једног дана писати ваш рибар на Фронталу РС.“

Оставите одговор