Шта је инспирисало Мунка да наслика Врисак?

Према мишљењу научника, познатог сликара је можда инспирисала веома ријетка врста облака која се јавља на великим висинама.

среда, април 26, 2017 / 23:14

Према мишљењу научника, познатог сликара је можда инспирисала веома ријетка врста облака која се јавља на великим висинама.

На слици Врисак, познатом приказу ћелавог човјека у црној одјећи који се држи за главу док вришти, у позадини доминира наранџасто небо.

Раније се вјеровало да је сликар хтио да прикаже менталну болест, али ново откриће наводи да је Мунк био инспирисан поларним стратосферским односно седефастим облацима изнад Осла.

Претпоставка из 2004. године била ја да је слика инспирисана необичном бојом неба после ерупције вулкана Кракатау у Индонезији, из 1883. године, када је сликар у свом дневнику записао небо је постало крвавоцрвено.

Врисак продат за 120 милиона

Нова теорија каже да су се тог дана седефасти облаци појавили изнад Осла. Ти облаци се на небу јављају само у периодима дуготрајне и интензивне хладноће.

Препознатљиви су по интензивним бојама и нијансама које некада подсјећају на нафтне мрље на небу а некада на преливање боје крви. Вулканска ерупција мијења боју облака, али не мијења и њихов облик. На слици Врисак, међутим, облаци су таласасти и танки попут седефних облака.

„Знамо да су се седефасти облаци јављали на подручју Осла у 19. вијеку", каже Хелена Мури, истраживач са Универзитета у Ослу, и наводи да је још један свједок њихове појаве тада записао да су облаци били толико лијепи да сте могли да повјерујете да се налазите на другом свијету.

Хелена Мури, ипак, оставља отворену и могућност за друге претпоставке, као што је она о менталној болести, коју наводе психолози.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор