Словенци за Убер праве летјелице са вертикалним узлијетањем

Произвођач ултралаких летјелица из Словеније Пипистрел јуче је објавио вјероватно своју највећу вијест од када постоји, и то о сарадњи са Убером, компанијом која је постала позната по апликацији за повезивање људи којима је потребан превоз, чиме је направила конкуренцију таксистима.

среда, април 26, 2017 / 15:42

Произвођач ултралаких летјелица из Словеније Пипистрел јуче је објавио вјероватно своју највећу вијест од када постоји, и то о сарадњи са Убером, компанијом која је постала позната по апликацији за повезивање људи којима је потребан превоз, чиме је направила конкуренцију таксистима.

Убер и Пипистрел објавили су да двије компаније улазе у „дугорочно партнерство са циљем производње електричних летјелица са вертикалним полијетањем и слеијтањем“!

Како су саопштили из Пипистрела, јуче потписана сарадња подразумјева масовну производњу електричних летјелица са вертикалним полијетањем и слијетањем (ВТОЛ) како би се испунили захтјеви за „безбједан и поуздан транспорт за свакога, свуда“. Циљ партнерства је да корисници будућег Уберовог сервиса Мрежа подизања (Elevate network) могу наручити електрични Пипистрел ВТОЛ гдје год да се налазе.

План Убера кроз сервис подизања биће да створе мрежу електричних ВТОЛ летјелица у већим градовима на планети које ће омогућавати лични и карго транспорт. По плану, Убер и Пипистрел ће до 2020. године израдити прве летјелице овог типа и тестирати их у „пробним урбаним операцијама“. Убер је сличан договор потписао са још неколико компанија базираних у Америци и по свему судећи неће имати ексклузивног добављача већ више њих.

Од Пипистрела се, према потписаном договору, очекује да развије летјелицу која ће испунити захтјеве за вертикални урбани транспорт на краћим дестинацијама. Убер је на себе преузео развој софтвера и хардвера за контролу ваздушног простора поменутих летјелица чији ће кључни захтјеви бити пројектовање интерфејса повезивости са конвенционалном контролом летења и регуларорима ваздушног саобраћаја.

– Поносан сам и узбуђен што је Убер препознао вредност наше стручности и лидерства у домену летења на електрични погон. Ово партнерство означава почетак узбудљивог путовања ка потпуно новим начинима ваздушног транспорта на начин који не само што штеди време већ и чува околину – изјавио је оснивач и директор Пипистрела Иво Боскарол.

– Пипистрел је данас једина компанија на планети која производи и продаје електричне летјелице. Са њиховом новом фабриком уз помоћ које ће појачати капацитет производње они су кључни партнер који ће омогућити постојање наше будуће ВТОЛ мреже. – изјавио је Марк Мур, директор ваздухопловног инжењеринга компаније Убер.

Огроман посао са Индијцима

Словеначка компанија Пипистрел саопштила је прије три дана да је индијском Министарству одбране испоручила 50-ти ултралаки авион Вирус SW80 који је у Индији назван Гаруд.

По уговору, који је након двије године преговора, потписан 12. октобра 2015. индијске ваздухопловне снаге добиће укупно 194 авиона а рок њихове испоруке је 30 месеци од испоруке првог Гаруда.

Уговор такође обавезује произвођача да након тога произведе још 100 примерака уколико купац изрази жељу за тим.

Испорука и предаја првих авиона реализована је средином јула прошле године а први лет из ваздухопловне базе Хиндан обављен је већ 19. јула. Прва група инжењера и техничара који ће одржавати ове авионе завршила је обуку 22. јула када им је Пипистрел предао сертификате о квалификацијама за рад на Гаруду.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор