Одблокирани рачуни Алумине, Додик тражи да се испита рад Суда у Зворнику

Након четрнаест дана завршена је блокада рачуна Алумине. Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да свака врста спекулација мора бити одбачена, јер правосуђе мора да ради професионално.

среда, април 26, 2017 / 23:57

Након четрнаест дана завршена је блокада рачуна Алумине. Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да свака врста спекулација мора бити одбачена, јер правосуђе мора да ради професионално.

Од Високог судског и тужилачког савјета БиХ тражи да испита рад Основног суда у Зворнику и суспендује предсједника Суда, све док не буде утврђена права истина о проузрокованој блокади.

Рачун Алумине је деблокиран, али условно – на 60 дана, јавља БН телевизија. Павгорд се на тај начин осигурао, јер уколико Влада за два мјесеца не испуни свој дио обавеза – поново слиједи блокада рачуна. Преговори почињу следеће седмице.

Извори БНТВ укључени у преговоре кажу да се иде у том правцу да се Павгорду призна дио потраживања од 155 милиона марака. Фочанско предузеће би заузврат скинуло све хипотеке с Алимине. Представници Павгорда данас тврде да јучерашњем састанку у Влади нису тражили контрауслугу, нити им је шта нуђено.

Додик тражи одговорност судства

О напорима који су претходних дана уложени како би дошло до деблокаде, Додик истиче, највише говори то да је радницима у Алумини данас, одмах након деблокаде рачуна, исплаћена плата.

Предсједник Српске је поручио да нико не треба да буде губитник, поготово радници и овај регион Српске у којем је готово 20 хиљада људи директно везнао за пословање ове компаније.

– Морамо да знамо да ли је суд у Зворнику поступио правилно и, ако се утврди да није, да се поднесе кривична одговорност за све који су учествовали у овом, од судија до оних који су то тражили, јер је нанесена озбиљна штета Алумини – закључио је предсједник Српске.

На конференцији за новинаре Додик се осврнуо и на продају акција државног капитала Рудника жељезне руде Љубија. Поручио је да ће Српска имати несумњиво више јавне и друштвене користи. Оцијенио је да је Влада направила сасвим логичан посао и подржала понуду Израел инвестмент групе од 93 милиона КМ у којој је предвиђено давање гаранције запосленима у року од три године, те инвестирање и запошљавање још 300 радника.

Љуби, љуби, љубија

– Разговарао сам са Марком Павићем и он је рекао да ДНС у том погледу не може да буде дио већине, али ми смо дужни да предложимо Скупштини. Ако парламент усвоји – усвоји, ако не – ништа, идемо даље. Моје је мишљење да је лоше да остане овакав статус и монопол Митала који се понаша онако како се понаша, који и даље фаворизује систем трансферних цијена, злоупотребљава обрачун добити, дакле, све оно што иде на штету искључиво Републике Српске – рекао је Додик.

Додик је појаснио да је Митал још 2004. године направио уговор у којем је спорно најмање пет ставки, које су тамо наведене, а према којима је готово безначајно 49 одсто акција Српске, на шта су пристали тадашњи продавци у име извршне власти Републике, а тада је предсједник био Драган Чавић.

Предсједник Српске упитао је да ли је Влада требало да прихвати понуду од 63 милиона, а да постоји и понуда од 93 милиона КМ, и шта би данас сви говорили о власти да су прихватили 30 милиона мање.



Оставите одговор