Научници октрили мистерију крвавих глечера, у њима открили текућу воду

Нова открића повезују Крваве водопаде са великим извором слане воде која је можда заробљена испод глечера Тејлор више од милион година.

среда, април 26, 2017 / 23:36

Нова открића повезују Крваве водопаде са великим извором слане воде која је можда заробљена испод глечера Тејлор више од милион година.

Тим научника са Универзитета на Аљасци Фербанкс и Колеџа у Колораду ријешио је вијековну мистерију познатих црвених водопада на Антарктику.

У студији, која је објављена у Журнал Глацеологије (Journal of Glaciology), описан је слани пут дугачак 90 метара од глечера Тејлер до водопада, који је тајанствен откад је геонаучник Грифит Тејлер открио Крваве водопаде 1911. године.

Истраживачи су покушали да открију узрок његовог јединственог изгледа. Користили су тип радара како би детектовали слану воду која се улива у Крваве водопаде.

Крвави водопади су познати по свом спорадичним појавама слане воде богате гвожђем што доприноси да вода поприми црвену боју кад гвожђе доспије у контакт с ваздухом.

Тим је пратио слану воду методом радара који користи двије антене: једну за пренос електричних импулса, а другу да прими сигнале.

„Помјерали смо антене око глечера у мрежастим обрасцима како бисмо могли да видимо шта је испод нас и унутар леда, баш као што слијепи миш користи ехолокацију како би видио ствари око себе“, каже коаутор студије Кристина Кар.

Вода у леду

Овом приликом су дошли до још једног значајног открића: вода може да постоји у течном стању унутар екстремно хладног глечера. Научници су прво мислили да је то немогуће, али Ерин Петит са Универзитета на Аљасци каже да процес замрзавања објашњава како вода може да тече у хладном глечеру.

„Иако звучи нелогично, вода испушта топлоту кад се замрзава, а топлота загријава околни хладнији лед“, каже Петит. Топлота и ниже ледене температуре слане воде чине да се течност покреће.

„Глечер Тејлер је тренутно најхладнији познати глечер који има воду која константно тече“, завршава она. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *