Меркатор се враћа у БиХ умјесто Конзума?

Због новонастале ситуације у којој се нашла хрватска компанија "Агрокор”, која заједно са фирмама-кћеркама има вишемилионске дугове према добављачима, појавила се информација да би се словеначки "Меркатор” могао вратити на тржиште у БиХ, преузимањем великих "Конзумових” центара.

недеља, април 23, 2017 / 18:48

Због новонастале ситуације у којој се нашла хрватска компанија "Агрокор”, која заједно са фирмама-кћеркама има вишемилионске дугове према добављачима, појавила се информација да би се словеначки "Меркатор” могао вратити на тржиште у БиХ, преузимањем великих "Конзумових” центара.

Наиме, како је потврђено из извора блиских привременој управи у “Агрокору” и у управи “Меркатора”, почетком сљедеће седмице, а могуће већ и сутра, требао би се одржати састанак представника “Меркатора” с привременим управником “Агрокора” Антом Рамљаком.

Словенци су већ исказали интерес за повратак на тржиште БиХ, а уколико договор буде постигнут преузели би велике тржне центре “Конзума” у Сарајеву и Бањалуци.

Прва идеја о повратку “Меркатора” јавила се у Србији, јер је у тој земљи све ово вријеме, након што је бивши први човјек “Агрокора” Ивица Тодорић купио “Меркатор”, задржано име “Меркатор” из тржишних разлога и прилагођавања купцима.

“Влада у Словенији је промптно реаговала након слома Агрокора и они су кроз неке своје законе успјели постићи то да Меркаторов новац, односно новац добављача, више не излази из Словеније. Све то је навело кључне људе у Меркатору да почну размишљати о повратку на бх. тржиште, бар на неке кључне позиције, попут Сарајева и Бањалуке”, истиче наш извор.

Добављачи, којима Агрокор или Конзум дугује новац, очекују одређене гаранције да ће добити своје паре. Ипак, добављачи очекују да, поред наплате својих потраживања, наставе да продају своје производе, јер им је у циљу да наставе да послују.

“БХ Конзум је здрава фирма, они немају дугове према држави и једини дуг који имају јесте онај према добављачима. Истина, Конзум у БиХ нема неку велику имовину, осим два објекта и то један у Приједору и један у Грачаници. Првобитна идеја с којом ће се изаћи у јавност јесте да Меркатор под својим именом преузме највеће Конзумове центре у БиХ. Влада Словеније мора одлучити да то купи, али потребан је почетни корак да се одржи пословање, радна мјеста и очува тржиште. Влада Хрватске апсолутно не може да утиче на то хоће ли се Конзум одржати у БиХ или у Србији”, наглашава извор.

Хипотетички гледајући, “Меркатор” је једини озбиљно заинтересован да преузме одређене објекте од “Конзума” у БиХ, јер највећи домаћи трговачки ланац “Бинго” то не би могао, прије свега због Конкуренцијског вијећа.

Неслужбено, принудна управа у “Агрокору” тренутно нема ништа против да “Меркатор” преузме одређене “Конзумове” центре у БиХ, а циљ је да се добављачи задрже као партнери, уз очекивање да ће пристати на одређени договор да им се дуговања исплаћују на рате, а да они, у међувремену, наставе да достављају своју робу. На тај начин, сачувала би се и радна мјеста.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор