Француска: Затворена биралишта, анкете у подне прогласиле учеснике другог круга

Бивши банкар и синтетички кандидат финансијских елита Емануел Макрон, те кандидаткиња крајње деснице Марин ле Пен, пласирали су се у други круг предсједничких избора у Француској, показују први резултати више анкета.

недеља, април 23, 2017 / 21:32

Бивши банкар и синтетички кандидат финансијских елита Емануел Макрон, те кандидаткиња крајње деснице Марин ле Пен, пласирали су се у други круг предсједничких избора у Француској, показују први резултати више анкета.

Анкете се мимоилазе по томе какав је резултат у односу првопласираних и ко је у благој предности, али се слажу у томе ко ће бити у другом кругу.

Поп звијезда свјетске политике, Емануел Макрон, поручио је да су Французи изразили жељу за промјеном.

– Очигледно је да окрећемо нову страницу политичке историје Француске – поручио је млађахни кандидат који се појавио ниоткуда, не нуди ништа, нема програм и прича општа мјеста, али су му сви глобални медији ружама посипали политички пут. Једино што се зна јесте да је за опстанак ЕУ, и за наставак политике у којој ће САД преко европских леђа притискати Русију.

Марин ле Пен је прогласила свој резултат историјским, и изјавила да ће у другом кругу бити кандидат народа, против кандидата арогантних елита. Позвала је све патриоте да је подрже јер је опстанак француске кључан, али је више него извјесно да ће се сви политички противници ујединити против ње у другом кругу.

На трећем мјесту је Франсоа Фијон, кандидат десног центра и партије Републиканци. Фијон је признао изборни пораз и преузео је сву одговорност за такав резултат.

Иако је називан кандидатом којег прижељкује Москва, он је позвао све своје присталице да у другом кругу гласају против Националног фронта и Марин ле Пен. Додао је да ће он гласати за Макрона.

Фијонова кључна подршка су католички гласачи и организације, чак и више него тврдо језгро Републиканаца, које је још увијек вјерно Саркозију. Тврдо језгро свакако ће послушати овај Фијонов позив.

На четвртом мјесту, близу Фијона, био је неомаоиста Меланшон. Истраживања показују да би са гласовима Социјалиста који су стигли до Амона (иначе, премијер Валс подржао Макрона) кандидат љевице имао највише гласова у првом кругу.

И Меланшон ће, као и остали подржати Макрона, али један мањи дио његових гласова ће парадоксално отићи Марин ле Пен. Процјене су да је његова прича против ЕУ и трговинских споразума привукла оне гласаче који лелујају између екстремне љевице и деснице.



Оставите одговор