Специјална и паралелна трка у првој категорији УЦИ

Још 2015. године, када је трка Београд – Бања Лука ушла у АИОЦЦ отворена су значајна врата ка међународним такмичењима али улазак у прву категорију, УЦИ потврђује највиши степен квалитета Бициклистичке трке Београд – Бања Лука.

петак, април 21, 2017 / 13:07

Још 2015. године, када је трка Београд – Бања Лука ушла у АИОЦЦ отворена су значајна врата ка међународним такмичењима али улазак у прву категорију, УЦИ потврђује највиши степен квалитета Бициклистичке трке Београд – Бања Лука.

Београд – Бања Лука се налази у другој категорији свјетске бициклистичке уније још од свог оснивања, ова категорија донијела је услове за квалификационом трком за Олимпијске игре у Пекингу, Лондону и Рију, као и за свјетска првенства. Настојања да Бициклистичка трка Београд бања Лука буде дио прве категорије и највишег ранга такмичења, уназад неколико година интезивирана су и уложени су многи напори како би се тај циљ остварио.

Испуњени су сви услови још 2013. године, кад је у питању ниво организације и квалитет такмичара који наступају, а главна препрека су биле финансије, које су потребне како би се испоштовао наградни фонд, који је знатно већи у односу на другу категорију. Захваљујући многобројним партнерима на добром смо путу да овај циљ напокон и остваримо. Треба напоменути да бенифите од уласка у прву категорију имају домаћини трке, али и такмичари, а што се тиче такмичара то би значило троструко већи наградни фонд, који би износио око 50.000,00 КМ и двоструко већи број бодова на УЦИ ранг листи, што говори да би побиједник трке обезбједио директан пласман на Олимпијске Игре у Токију 2020.

Овим поводом директор трке, Владимир Куваља рекао је: "Трка прве категорије је нешто што је сан многим организаторима у свијету. Задовољни смо што смо на прагу тог остварења, а када су у питању домаћини, градови, дражава или регион, прелазак у прву категорију би значио присутност великог броја страних медијских кућа, туристички значај трке би се вишеструко повећао, јер на тркама прве категорије је дозвољено да учествују Про Тоур екипе, исте оне екипе које учествују на Тур де Франс, Ђиро Италиа… До сад смо били одскочна даска за многе такмичаре који су жељели да се пробију у свијету бициклизма и дођу до врха, а након 2018 године, ми ћемо бити тај врх бициклизма."

На овогодишњој бициклистичкој смотри учествоваће професионалне екипе из 20 свјетских земаља, а учешће ће узети 170 возача из двадесетак тимова међународних бициклиста међу којима је Украјинац Вyталиј Буцс, који је прошле године славио на дионици која је вожена од Београда до Бијељине, те Италијан Филипо Фортин, члан екипе ГМ Еуропа Овини, који је прошле године тријумфовао.

Уз Београд и Бања Луку на рути 11. издања навећег спортског спектакла на двотачкашима су: Шабац, Обреновац, Бијељина, Добој, Теслић, Тешањ, Дервента, Прњавор и Лакташи. Подршком ових градова – домаћина још је једном потврђен значај Бициклистичке трке Београд – Бања Лука и препознат њен спортски, друштвени и туристички потенцијал.



Оставите одговор