Марин Ле Пен страхује од нових напада пред изборе

Кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен изразила је данас бојазан од нових напада у Француској после напада у Паризу, али је додала да то не би требало да утиче на резултате избора, јавио је РФИ на свом сајту.

петак, април 21, 2017 / 12:26

Кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен изразила је данас бојазан од нових напада у Француској после напада у Паризу, али је додала да то не би требало да утиче на резултате избора, јавио је РФИ на свом сајту.

Посљедњи дан кампање за предсједничке изборе у Француској поремећен је због екстремистичког напада на Шанзелизеу, у центру Париза, у коме је убијен један полицајац, док су два полицајца и једна туристкиња повријеђени.

Напад се догодио синоћ око 21.00 сат и готово одмах је за њега одговорност преузела Исламска држава која стоји иза већине напада у Француској у којима је 238 људи убијено од 2015. године.

"Да, страхујем. Нећу више да кажем о томе. Знамо да је Исламска држава послала бар једног свог терористу да почини нападе и због тога постоји и даље опасност", рекла је Марин Ле Пен у изјави за Радио Франс Ентернасионал.

Она је рекла да сваки Француз треба да зна како да се прилагоди "у времену озбиљне терористичке пријетње" и додала да уопште не вјерује да ће напад у Паризу у којем је убијен један полицајац и рањене три особе, имати "било каквог утицаја" на резултате избора.

Предсједница Националног фронта поновила је да је неопходно "напасти коријен зла, а то је исламски фундаментализам као идеологија која наоружава терористе".

У Француској се вечерас у поноћ завршава предсједничка кампања када почиње предизборна тишина уочи првог круга избора у недјељу.

Укупно 11 кандидата се пријавило за први круг на којем су поред Марин Ле Пен, фаворити кандидати центра Емануел Макрон, деснице Франсоа Фијон и радикалне љевице Жан-Лик Меланшон.

Посљедњи дан предсједничке кампање поремећен језбог синоћњег напада у Паризу.

У тренутку када се догодио напад главни предсједнички кандидати давали су посљедње предизборне изјаве на телевизији. Кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен, кандидат деснице Франсоа Фијон и кандидат центра Емануел Макрон отказали су своје посљедње скупове предвиђене за данас у унутрашњости земље.

Француски предсједнички избори, чији је исход према анкетама врло неизвјестан, одржавају се први пут у новијој француској историји под ванредним стањем, уведеним послије терористичких напада 13. новембра 2015. године.

Француске власти су спријечиле напад у уторак и ухапсиле два мушкарца у Марсеју осумњичена да припремају неку насилну акцију у јеку изборног периода. Истражитељи су нашли арсенал оружја и муниције и три килограма експлозива, и заставу Исламске државе.



Оставите одговор