Други осумњичени за напад у Паризу се предао Белгијанцима

Осумњичени за којим су трагале француске власти послије синоћње пуцњаве у Паризу, предао се белгијској полицији, саопштио је данас портпарол француског Министарства унутрашњих послова. Француске власти су привеле три члана породице нападача који је синоћ усмртио полицајца на Јелисејским пољима.

петак, април 21, 2017 / 12:20

Осумњичени за којим су трагале француске власти послије синоћње пуцњаве у Паризу, предао се белгијској полицији, саопштио је данас портпарол француског Министарства унутрашњих послова. Француске власти су привеле три члана породице нападача који је синоћ усмртио полицајца на Јелисејским пољима.

"Мушкарац за којим су белгијске власти расписале потјерницу предао се у полицијској станици у Антверпену", казао је за АФП портпарол француског МУП-а Пјер-Арни Бранде, преноси Б92.

Медији су претходно пренијели да полиција трага за другим осумњиченим за пуцњаву у Паризу, у којој је један полицајац убијен.

Бранде је, за радио станицу "Европа 1", потврдио да су другог нападача идентификовали званичници белгијских безбједносних служби о чему су обавијестили француске власти, пренио је Ројтерс.

Према његовим ријечима, двојица полицајаца, који су рањени у нападу, су ван животне опасности.

АП подсјећа да је полиција убила нападача који је синоћ отворио ватру на Јелисејским пољима.

Портпарол полиције Жером Боне је за тв станицу БФМ рекао да је у булевару у вријеме напада било "на хиљаде људи" и да је захваљујући брзом реакцијом полиције који су убили нападач избјегнут "могући покољ".

Напад се догодио синоћ око 21.00 сат и готово одмах је за њега одговорност преузела Исламска држава која стоји иза већине напада у Француској у којима је 238 људи убијено од 2015. године.

Исламска држава је навела преко своје пропагандне агенције да је извршилац напада на Шанзелизеу Абу Јусеф Белгијанац, и да је он један од њихових бораца.

Према изворима блиским истрази убијени нападач је 39-огодишњи Француз који је већ био предмет антитерористичке истраге. Поставља се питање да ли се ради о истом човјеку о коме говори Исламска држава.

Портпарол министарства Пјер Анри Бранде изјавио је да је још рано рећи шта је био мотив напада.

Белгијске службе обавијестиле француске колеге

Белгијске службе су током четвртка прослиједиле својим колегама информацију о томе да је Јусуф ел Осри кренуо из Белгије у Париз.

"Проблем – Ел Осри Јусуф (17/6/1981) – на путу ка Паризу. Драге колеге, полиција у Антверпену има информације о једној особи која има досије у нашој служби. Та особа је купила карту у Талију и у шест сати је напустила Белгију. Шаљемо вам и фотографију. Поздрав", наводи се у поруци.

Непосредно по објављивању да се на Јелисејским пољима, на путу ка чувеној Тријумфалној капији, у булевару који је један од најпрометнијих на свијету, догодио напад на полицијски комби, медији су пренијели да је напад "починила особа о којој постоје обавјештајни подаци".

Компетну конфузију у цио догађај унијела је информација да полиција није сигурна да ли је само један нападач учествовао у пуцњави.

Поремећен посљедњи дан предсједничке кампање

Посљедњи дан кампање за предсједничке изборе у Француској поремећен је због екстремистичког напада на Шанзелизеу, у центру Париза, у коме је убијен један полицајац, док су два полицајца и једна туристкиња повријеђени.

Француски предсједник Франсоа Оланд обећао је у телевизијској изјави апсолутни опрез да се обезбиједе предсједчки избори, чији први круг се одржава у недјељу.

У тренутку када се догодио напад главни предсједнички кандидати давали су посљедње предизборне изјаве на телевизији. Они су осудили напад и изразили подршку снагама безбједности.

Кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен, кандидат деснице Франсоа Фијон и кандидат центра Емануел Макрон отказали су своје посљедње скупове предвиђене за данас у унутрашњости земље.

Француски предсједнички избори, чији је исход према анкетама врло неизвејстан, одржавају се први пут у новијој француској историји под ванредним стањем, уведеним послије терористичких напада 13. новембра 2015. године.

Француске власти су спријечиле напад у уторак и ухапсиле два мушкарца у Марсеју осумњичена да припремају неку насилну акцију у јеку изборног периода. Истражитељи су нашли арсенал оружја и муниције и три килограма експлозива, и заставу Исламске државе.

Подршка Француској

Из више земаља изражена је подршка Француској.

Амерички предсједник Доналд Трамп је говорио о "терористичком нападу" и изразио саучешће народу Француске.

"Нешто стварно, стварно ужасно се дешава данас у свијету. Једноставно се никад не зауставља", рекао је Трамп.

Амерички потпредсједник Мајк Пенс, који је у посјети Индонезији, рекао је да је напад у Паризу "посљедње подсјећање да тероризам може да удари свуда и у сваком тренутку".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је "чврсто и одлучно уз Француску".



Оставите одговор