Премијерка у Вашингтону, хоће ли скокнути до ММФ?

Премијерка РС Жељка Цвијановић, која је јуче ненајављено отпутовала у САД, присуствоваће традиционалном прољетном засједању ММФ и Свјетске банке које ће се одржати у Вашингтону од 21. до 23. априла.

среда, април 19, 2017 / 21:40

Премијерка РС Жељка Цвијановић, која је јуче ненајављено отпутовала у САД, присуствоваће традиционалном прољетном засједању ММФ и Свјетске банке које ће се одржати у Вашингтону од 21. до 23. априла.

Из Владе РС није званично најављен одлазак делегације РС на засједање ММФ, као што је то било уобичајено претходних година.

Одговор би могао да се крије у чињеници да је у домаћој јавности све веће незадовољство енормним задуживањем Републике Српске, али и најављеним повећањем акциза на нафту и нафтне деривате.

Занимљиво је и да се након прошлогодишњег скупа ММФ и Свјетске банке у Вашингтону, премијерка Цвијановић похвалила новим трогодишњим кредитним аранжманом са Међународним монетарним фондом од 1,05 милијарди марака.

Чињеница да премијерка у САД стиже два дана прије званичног почетка "Прољећног сусрета 2017" указује на то да она има и других планова, који се навјероватније односе на рад Представништва РС у Вашингтону и покушаје лобирања за укидање америчких санкција предсједнику РС Милораду Додику.

Федерални премијер Фадил Новалић, који ће такође учествовати на прољетном заједању ММФ-а и Свјетске банке, још у понедељак је отпутовао у САД. За разлику од премијерке Цвијановић која је од јавности сакрила разлоге одласка у САД, Новалић се из Њујорка телефоном укључио у емисију ФТВ "Поштено".

Један од разлога за премијеркину тајновитост у вези с одласком у САД могли би да буду њени сапутници. Наиме, телевизија БН је објавила да заједно са Жељком Цвијановић у САД путују Игор и Горан Додик, син и брат предсједника РС Милорада Додика.

У извјештају БН телевизије се наводи да ће Игор и Горан Додик наставити пут ка Мајамију на Флориди и подсјећа да тамо пријатељ Додикових, власник фамозног Фармланда, Драган Васиљевић, има некретнине и развијен бизнис.

Иначе, традиционалном годишњем скупу у сједишту ММФ и Свјетске банке у Вашингтону који званично траје од 21. до 23. априла, присуствују гувернери централних банака, министри финансија и представници најважнијих финансијских институција.

На скупу је највљено и учешће министра финансија Србије, Душана Вујовића, који ће се састати са замјеником извршног директора ММФ-а Тао Зангом и директором ММФ-а за Европу Полом Томсеном.



Оставите одговор