МУП РС због Павгорда претреса Алумину и Основни суд Зворник

Припадници Министарства унутрашњих послова РС изузели су из Основног суда у Зворнику и "Алумине" документацију у вези са спорним потраживањима "Павгорда" због којих је "Алумини" рачун већ седам дана у блокади, сазнаје пословни портал Капитал.

среда, април 19, 2017 / 20:06

Припадници Министарства унутрашњих послова РС изузели су из Основног суда у Зворнику и "Алумине" документацију у вези са спорним потраживањима "Павгорда" због којих је "Алумини" рачун већ седам дана у блокади, сазнаје пословни портал Капитал.

Припадници Одјељења за привредни криминал МУП-а РС из суда у Зворнику су изузели комплетан предмет који фирма „Павгорд“ води против „Алумине“ и по основу којег је судија тог суда Јелена Тодоровић блокирала рачун „Алумине“, док је из „Алумине“ изузета документација у вези са спорним потраживањима.

Капитал сазнаје да полицијска контрола у Основом суду у Зворнику и „Алумини“ траје већ три дана.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Милорад Мотика потврдио је данас за ЦАПИТАЛ да је полиција изузела документацију из овог предузећа у вези са потраживањима „Павгорда“.

„Полиција је у „Алумини“ била у прошли четвртак, јуче и данас. Изузели су комплетну документацију у вези са потраживањима „Павгорда“ и недавно су напустили наше просторије“, рекао је Мотика.

Он је истакао да су губици „Алумине“ због блокаде рачуна из дана у дан све већи, те процјењују да су само за ових неколико дана колико је рачун блокиран изгубили 15 милиона КМ.

Капитал сазнаје и да је, након што је „Алумина“ тражила од судије да хитно обустави блокаду рачуна поштујући привремену мјеру Окружног привредног суда у Бањалуци, судија у Зворнику одбила да узме тај предмет у рад, док предсједница суда у Зворнику није дошла на посао.

Подсјећамо, Окружни привредни суд у Бањој Луци је, исти дан када је суд у Зворнику донио одлуку о блокади, наложио да се обуставе сва извршења покренута у корист „Павгорда“, али је ту одлуку суд у Зворнику игнорисао.

У рјешењу Окружног привредног суда у Бањој Луци наведено је да се „Павгорду“ налаже да обустави све радње предузете у циљу наплате, а по уговорима о залогу на покретним стварима који су још 2012. године потписали Укио банка и „Алумина“.

У рјешењу је наведено да је „Алумина“ 12. априла ове године поднијела тужбу против „Павгорда“ с циљем утврђивања ништавости уговора о залози и брисања регистрације залога, те да је уз тужбу поднијела и приједлог за одређивање судске мјере обезбјеђења заједно са приједлогом за одређивање привремене мјере обезбјеђења.

„Алумина“ је у тужби навела да је Укио банка на „Павгорд“ пренијела 122 милиона КМ потраживања. Иначе, укупна потраживања Укио банке од „Бирча“ износе 155 милиона КМ, што значи да и та банка има још значајних потраживања од „Бирча“.

„Алумина“ је у тужби навела и да би намирењем „Павгорда“ било омогућено да се та фирма намири на повољнији начин у односу на остале повјериоце као и оне који имају правоснажне пресуде те да све док се води парнични поступак по њиховом мишљењу потраживање обезбијеђено спорним залогама не постоји.

Суд је навео да је, имајући у виду све наводе из тужбе, да су спорна потраживања у стечајном поступку у потпуности оспорена те да сада суд одлучује о томе да ли она уопште постоје, те да је и поред тога покренут извршни поступак против „Алумине“, ова фирма доказала да основано тражи доношење привремене мјере обезбјеђења.

„Алумини“ је од 12. априла блокиран рачун, након што је Основни суд у Зворнику донио рјешење о блокади, а у корист предузећа “Павгорд” из Фоче које на овај начин покушава да наплати контроверзно потраживање литванске Укио банке од Фабрике глинице „Бирач“.

Иако је исти дан када је донесено рјешење којим је блокиран рачун Алумине, Окружни привредни суд у Бањалуци забранио је „Павгорду“ да предузима радње наплате против „Алумине“, суд у Зворнику није обуставио ово извршење и рачун „Алумине“ је и даље блокиран.

„Павгорд“ је откупио потраживања Укио банке од ФГ „Бирач“ и сада покушава да их наплати од њене кћерке фирме „Алумине“.



Оставите одговор