Отворен ринг у владајућој коалицији

Мањак новца у буџету Српске “дрма” коалиционе партнере СНСД и ДНС! Истовремено, из истог разлога, не мањка ни унутарстраначких обрачуна у највећој партији Српске, потврђено је порталу СрпскаKафе!

уторак, април 18, 2017 / 14:20

Мањак новца у буџету Српске “дрма” коалиционе партнере СНСД и ДНС! Истовремено, из истог разлога, не мањка ни унутарстраначких обрачуна у највећој партији Српске, потврђено је порталу СрпскаKафе!

Данашњи протест дрвопрерађивача на Сокоцу, само је један од примјера гдје су се на супротним странама почеле налазити колеге из истих странака.

Један овакав протест одржан је и прошле седмице, а као окидач за излазак на улицу била је најава именовања Рајка Булајића на мјесто директора ШГ „Романија“. Оваквој опцији успротивио се СДС, ДНС, али и дио СНСД-а, који, како су недавно навели медији, предводи Милан Јоловић. Са друге стране, као главни заговорник поменутог именовања издвојио се предсједник соколачког СНСД-а Мирко Чоловић, који је у међувремену најавио и контрамитинг на данашњи дан, на истом мјесту гдје ће се одржати и протест, али се од те идеје јуче одустало. Одустало се и од именовања Булајића.

Протест дрвопрерађивача

– Рајко Булајић је одустао од кандидатуре на мјесто директора Шумског газдинства “Романија” на Сокоцу, а СНСД је отказао за сутра планирани митинг подршке. Општински одбор СНСД-а и одборници ове странке дају подршку Јовану Голијану за избор на мјесто вршиоца дужности директора тог шумског газдинства. Булајић повлачи своју кандидатуру искључиво из политичких разлога, да нови протести, које су организовали људи блиски СДС-у, не би узнемирили грађане Сокоца – саопштено је јуче из СНСД-а Соколац.

Међутим, дрвопрерађивачи, међу којима су и припадници странака владајуће коалиције, нису одустали од протеста јер су незадовољни радом директора ЈП „Шуме РС“ Ристе Марића, а све се чешће спомиње и рекетирање са којим се наводно дрвопрерађивачи суочавају, што им онемогућава одрживост.

Неизвјесно ће бити и у случају зворничке „Алумине“, гдје су испреплетени интереси особа из истог табора, те је сукоб неминован. Рачун овог предузећа је блокиран већ пети дан, а како је саопштено, губитак је већ 15 милиона КМ!

Сукоб око “Алумине”

Рачун је блокиран одлуком зворничког Основног суда, по тужби фирме „Павгорд“ из Фоче, која је прије двије и по године откупила потраживања Литванаца од фабрике глинице “Бирач”, и сада тражи свој дио од “Алумине”, као ћерке фирме фабрике у стечају. Истовремено, директор „Боксита“ из Милића Рајко Дукић најављује протесте, синдикат радника „Алумине“ још увијек одмјерава како ће дјеловати, док градоначелник Зворника Зоран Стевановић позива на договор.

Уколико се ситуација ускоро не разријеши биће под знаком питања биће и судбина овог предузећа које има готово 1 400 запослених и од којег „живи“ читава регија Бирач.

Веома неизвјесно је и на релацији СНСД – ДНС, на којој више не може да се говори о „спорадичним размимоилажењима“, већ о отвореном сукобу. Останак у коалицији ДНС-а са највећом партијом Српске се доводи у питање, посебно након Додиковог уплитања у проблем Жељезница РС, те продаје РЖР Љубија супротно жељама лидера ДНС-а Марка Павића.

Расте сукоб СНСД и ДНС

Ситуација у Жељезницама РС у потпуности је заоштрила ситуацију између поменутих странака, јер је Додиков долазак међу раднике и исплаћивање фебруарске плате, уз два топла оброка и превоза, у потпуности „матирао“ ДНС-овце, који су сада спремни за реванш.

– Нажалост, реванш ће бити по леђима радника. По информацијама које према СНСД-у иду из ДНС-а, Додиков одлазак међу раднике сматра се непријатељским чином у овој странци. Одласком и наступом спасиоца ударен је шамар и Управи Жељезница, директору Драгану Савановићу, министру Неђи Трнинићу, али и ДНС-у као странци. Управа и министар су испали лажљивци који су говорили да новца нема, а Додик га је обезбједио кроз неколико минута – каже за СрпскаKафе извор из СНСД.

Наш саговорник додаје да би се, са друге стране, Додику могао као бумеранг вратити позитиван утисак који је оставио прије мјесец дана на бањoлучкој жељезничкој станици.

– Сада је готово. Додик је стао изнад институција. Он је обезбједио новац и сада ће бити и кривац ако га не буде наредног мјесеца. То веома добро знају у ДНС-у, у којем ће настојати кризу, до које ће неминовно поново доћи у овом предузећу, пребацити у Додиково двориште – закључио је наш саговорник.

Такође, камен спотицања СНСД-а и ДНС-а је и куповина државног капитала у Руднику гвоздене руде Љубија. Влада РС је прошле седмице прихватила понуду „Исраели инвестмент гроуп“, која је понудила више новца, али са друге стране нема готово никакве референце из области пословања предузећа. Према писању појединих медија, очигледна је веза између предсједника Додика и поменуте израелске компаније, те је, према њима, то био одлучујући разлог за одбијање понуде „Митала“, за коју су били радници предузећа али и сам Павић.

Има ли ДНС снагу?

– Остајемо и даље при свом ставу. Противимо се продаји државног капитала у Рудницима жељезне руде Љубија на начин како је то најавио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић. Странка ће се о свему огласити касније када погледа понуде и разлоге зашто је Влада донијела такву одлуку – рекао је Павић.

Одлуку о продаји Љубије требају подржати посланици већ на наредној сједници Народне скупштине РС, те ће бити веома занимљиво како ће који посланици гласати. На њој би се могло видјети и да ли ДНС има снагу да се успротиви свом моћнијем коалиционом партнеру.

Подсјећамо, одлука о продаји Љубије Израелцима у Скупштину је стизала и прошле године, али је повучена са дневног реда на захтјев посланика ДНС-а, који су тиме зауставили продају. 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *