Иванић чува Додику леђа

Ово је најмање трећи пут у скорије вријеме да се српски члан Предсједништва тзв. БиХ, веома национално одговорно понаша. Да ли је то нада у општепартијско поштовање институција Српске?

уторак, април 18, 2017 / 17:13

Ово је најмање трећи пут у скорије вријеме да се српски члан Предсједништва тзв. БиХ, веома национално одговорно понаша. Да ли је то нада у општепартијско поштовање институција Српске?

Неке политичке креатуре попут Бакира Изетбеговића и друштва, никако не могу да се помире са нормализацијом односа унутар Дејтонске тамнице. Наравно, јер би конструктиван дијалог и компромисна окренутост ка будућности коју омогућава Дејтонски мировни споразум и оно што из њега проистиче, њих послала у дефинитивну друштвенополитичку пензију. Зато су смислили нови, крајње непотребан начин да провоцирају Српску и све њене политичке представнике и институције. Смишљањем дилеме коју Министарство одбране тзв. БиХ има око тога да ли би Предсједник РС (дакле Милорад Додик) требао уопште присуствовати постројавању онога што је остало од Војске Републике Српске, досегли су дефинитивно дно.

Иванић се, на задовољство сваког одговорног родољуба и хуманисте, оштро успротивио овоме, без обзира што је то идеалан шлагворт за обрачун са политичким неистомишљеницима у Српској. Нисмо једном били свједоци тога да се институције Српске злоупотребљавају у партијске сврхе. Данашњи дан је лоша прилика да подсјећамо на све њих. Умјесто тога, треба заиста похвалити Младена Иванића за дјеловање са политичке позиције на којој се налазио и у вријеме самоуправног социјализма.
Постројавањем почасне јединице Трећег пјешадијског (Република Српска) пука 9. јануара, без обзира на противљење из МО БиХ, Иванић је показао израженији наступ у правцу одговорне националне политике. Односно, да је при покушају злоупотребе тзв. "заједничких органа" и законских аката који прописују њихово дјеловање, најмудрији и најдалекосежнији начин користити управо те исте законске методе које су на располагању српским представницима у Дејтоном наметнутим установама.

Члан предсједништва има право на почасну јединицу и то је то. Он је постројио гдје и кад он мисли да треба. Што је пракса коју треба наставити.

Други похвалан потез за издвојити је свакако ангажовање свих могућих политичких потенцијала у Сарајеву, како би се спријечило понављање лакрдије пред квазисудом квазиправде у Хагу око тужбе БиХ против Србије за геноцид, што је својевремено промакло покрај Живка Радишића. Овим потезом се јасније показало колико БиХ заслужује префикс тзв. пред скраћеницом, односно да није никаква држава. Отварањем дипломатске поште или непрослијеђивањем исте, те паралелног и неуставног дјеловања против државе за коју се декларативно залажу, муслимански представници који су у томе учествовали су најпластичније понизили и разоткрили БиХ као такозвану државу.

Неутрализација те пријетње по продубљење подјела и непомирења међу народима у БиХ, велики је корак ка свему позитивном у државној заједници Републике Српске и Ефбиха. Институција предсједника РС је била врховни командант ВРС, каже данас Иванић и штитећи углед и право институције предсједника и поред тога што је обавља љути политички опонент, указује на политичара који је изгледа заиста почео да мисли о ономе што у дуготрајнијим демократијама називају "политичком заоставштином".

Текст саопштења преносимо без икаквих измјена.

Иванић: Непоштовањем институција Српске, сваки дан је све мање БиХ

Предсједништво БиХ запримило је допис Министарства одбране БиХ у вези са прославом Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске, а којим се од Предсједништва БиХ тражи став у вези са програмом прославе и обраћањем предсједника Републике Српске на централној свечаности.

Неприхватљиво је да програм прославе Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који, по закону, баштини традицију Војске Републике Српске и, у складу са том баштином, подразумијева и традиционално обраћање предсједника Републике Српске, буде предмет нове политичке кризе у БиХ.

Непримјерено је да се институцији предсједника Републике Српске, који је био врховни командант Војске Републике Српске, покушава забранити обраћање на прослави Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који наставља да баштини традицију Војске Републике Српске.

Овим дописом, којим се тражи изјашњење Предсједништва БиХ, наставља се пракса негирања постојања Републике Српске и њених институција.

Та пракса у БиХ започета је оспоравањем обиљежавања 9. јануара, Дана Републике. Оваквим приступом, непоштовањем Републике Српске и њених институција, те сталном производњом политичких криза, сваки дан је све мање Босне и Херцеговине. Очигледно је да у БиХ постоје политичке снаге којима те кризе требају, а те политичке снаге не долазе из Републике Српске.

Др Младен Иванић,

предсједавајући Предсједништва БиХ



Оставите одговор