Курц се поздравио са Турском у ЕУ

Министар иностраних послова Аустрије и предсједавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оцијенио је, поводом исхода референдума у Турској, да се та земља јасно одлучила против ЕУ.

понедељак, април 17, 2017 / 13:01

Министар иностраних послова Аустрије и предсједавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оцијенио је, поводом исхода референдума у Турској, да се та земља јасно одлучила против ЕУ.

Иако је гласано тијесно у корист измјене Устава, то значи да се Турска све више удаљава од правне државе и демократије. Исход гласања је јасан сигнал против ЕУ, поручио је он у изјави агенцији АПА.

Курц је казао да очекује сада јасну реакцију ЕУ, додајући да је коначно потребна искреност у односу између ЕУ и Турске.

Вријеме тактизирања, према његовим ријечима, је прошло.

Курц се нада да ће након референдума доћи до промјене свијести код оних у ЕУ који су и даље за приступање Турске Унији.

Поновио је и свој захтев за обуставом приступних преговора са Анкаром..

 

Гласање за нови устав: Хоће ли Турска постати Ердоганистан 

Турска не може постати чланица ЕУ, поручио је Курц додајући да фикција могућег чланства мора бити прекинута.

Умјесто тога, како истиче, неопходно је са Турском договорити споразум о суседству.

У сваком случају, потребно је имати јасна правила за оне области у којима је Турска, на основу свог географског положаја, сусјед са којима је потребна сарадња, објаснио је он.

Онима који су гласали против промјене Устава Курц је поручио да ће им бити пружена подршка и солидарност.

Према његовим ријечима управо сада је важан контакт са њима, јер ће исход референдума свакако отежати рад невладиног сектора и политички неистомишљеника у Турској.

Аустријски канцелар Кристојан Керн, преко твитера, у првој реакцији истакао је да Ердоганов раскид са европским основним вриједностима демократије и правне државе није подржала половина Турске.

Потпредсједница Европског парламента Улрике Луначек подвукла је да се не смије заборавити опозиција у Турској која је гласала за демократску земљу.

Та чињеница, и поред масовног притиска и непостојања слободе медија, како додаје, представља наду за будућност након ауторитарне револуције.

Луначек је указала да се не смије остварити од Ердогана жељена појачана економска сарадња са ЕУ све док он наставља овај тоталитарни курс.

Преговори о модернизацији царинске уније могу бити настављени само ако Ердоган докаже да је спреман да направи уступке и врати се демократији, затражила је она. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *