Докон електрохемичар: Ранг листа најпаметнијих људи у историји

Либ Тимс, инжењер електрохемије, кренуо је у занимљи подухват који га је навео да развије иновативну методу за процјену интелигенције без ИК теста. Резултат – ранг листа најпаметнијих људи у историји човечанства.

понедељак, април 17, 2017 / 22:55

Либ Тимс, инжењер електрохемије, кренуо је у занимљи подухват који га је навео да развије иновативну методу за процјену интелигенције без ИК теста. Резултат – ранг листа најпаметнијих људи у историји човечанства.

Тимс је из чисте радозналости прво саставио листу људи који су на ИК тесту остварили преко 200 бодова. Затим је на основу њихових афинитета, могућности и достигнућа процијенио ко је од њих достојан титуле генија.

Међутим, листа не би била потпуна уколико се на њој не би нашле историјске личности које су задужиле човјечанство. С обзиром на то да за њиховог живота ИК тестови нису постојали, Тимс је био приморан да развије посебну методу како би процијенио њихову интелигенцију.

Треба имати у виду да су ИQ тестови доста непрецизни, а да Тимсова метода још није испитана и научно призната, тако да ову листу не треба узимати "здраво за готово".

Ипак, мислимо да је његов труд заслушио пажњу. Погледајте колики ИК према Тимсу имају поједине историјске личности.

МАРИЈА КИРИ

Марија Кири, познатија као мадам Кири, за свој допринос науци 1911. године добија Нобелову награду за хемију. Овјенчана двјема Нобеловим наградама она и до наших дана остаје најчувенија жена научник свих времана.
На основу Тимсовог истраживања њен ИQ је био између 180 и 200.
Мадам Кири умире од посљедица прекомјерног озрачавања 1934. године.

ВИЛИЈАМ ШЕКСПИР

Шекспир је био угледан пјесник и позоришни писац још за живота, али његова репутација није достигла данашње размјере прије 19. вијека.

Романтичари су нарочито истицали Шекспирову генијалност, а викторијанци су га славили готово као идола. Од 20. вијека, Шекспирова дјела се стално приказују у различитим културним и политичким контекстима широм свијета.

Према Тимсу његов ИК је био око 210.

ИСАК ЊУТН

Исак Њутн је био енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф природе, који је данас за већину људи једна од највећих личности у историји науке.

Француски математичар Жозеф Луј Лагранж често је изјављивао да је Њутн највећи геније који је икада живио, додајући једном да је он, такође, и "најсрећнији, јер се систем свијета не може открити и установити више него једнога пута".

Тимс процењује да је његов ИК био између 190 и 200.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

Леонардо да Винчи је био италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал "ренесансног човјека" и као универзални геније.
Познат је по својим ремек-дјелима, као што су "Тајна вечера" и "Мона Лиза", а његови изуми се данас користе у модерној технологији, иако нису примјењивани у његово доба.
На основу Тимсовог истраживања његов ИQ је био између 180 до 220.

НИКОЛА ТЕСЛА

Никола Тесла је био један од најпознатијих српских и свјетских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Први је Србин који је номинован за Нобелову награду, 1937. године коју је одбио и једини по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса.

Преминуо је у 87. години, сиромашан и заборављен.
Тимс је проценио да је ИК српског генија могао да буде у распону од 160 до максималних 310.

АЛБЕРТ АЈНШТАЈН

Алберт Ајнштајн је био теоријски физичар, један од највећих умова и најзначајнијих личности у историји свијета.

Ајнштајн је формулисао специјалну и општу теорију релативности којима је револуционисао модерну физику. Иако је најпознатији по теорији релативности, Нобелова награда за физику му је додијељена 1921. године за објашњење фотоелектричног ефекта као и за допринос развоју теоријске физике.

У народу, име "Ајнштајн" је синоним за човека високе интелигенције или за генија.
Тимс процењује да је Ајнштанов ИК био између 205 и 225.

НИКОЛА КОПЕРНИК

Никола Коперник (Фото: wикимедиа) Никола Коперник (Фото: wикимедиа)

Никола Коперник је био пољски астроном, математичар, правник, љекар и економиста, први научник који је формулисао хелиоцентрични модел свемирских тијела.

Од 1496. до 1504. године студирао је црквено право, астрономију и медицину у Италији. Послије је био до 1512. године љекар и повјереник свом ујаку, вармијском бискупу, онда до краја живота је био свештеник у Фрауенбургу, данашњи Фромборк, гдје је на једној кули тврђаве, која је окруживала цркву, уредио опсерваторију са које је посматрао кретања небеских тијела.

На темељу тих посматрања и резултата до којих је дошао, написао је дјело "О кружењу небеских тијела" у 6 књига, објављено у Нирнбергу 1543. године, непосредно пред смрт. Ово дјело је представљало прекретницу у астрономији, и подстакло је капитална открића Кеплера и Њутна.

Његов ИК је, према Тимсу, био између 160 и 200.

ЈОХАН ВОЛФГАНГ ФОН ГЕТЕ

Јохан Гете је био њемачки писац, политичар, пјесник, научник и филозоф, а током 10 година и предсједник области Вајмар.

Гете је био једна од најзначајнијих личности њемачке књижевности и европског неокласицизма и романтизма крајем 18. и почетком 19. вијека.

Аутор "Фауста" и "Теорије боја" ширио је свој утицај широм Европе, а током наредног вијека његова дјела била су инспирација за многе музичке и драмске комаде.

Занимљиво, управо је Гете према Тимсу носи титулу најинтелигентнијег човјека у писаној историји. Његов ИК је био између 210 и 225.



Оставите одговор