Турци изгласали Ердоганов устав, и дали му сву власт

Врховна изборна комисија Турске саопштила је прелиминарне резултате референдума, према којима је 51,34 одсто бирача подржало предложену реформу турског Устава, јавља агенција Анадолија.

недеља, април 16, 2017 / 18:38

Врховна изборна комисија Турске саопштила је прелиминарне резултате референдума, према којима је 51,34 одсто бирача подржало предложену реформу турског Устава, јавља агенција Анадолија.

У саопштењу Изборне комисије се наводи да је досад пребројано 98,95 одсто пристиглих бирачких листића. Према прелиминарним резултатима, подршку реформи Устава дало је 51,34 одсто бирача, док је против било 48,6 одсто њих.

На данашњем референдуму у Турској забиљежена је излазност од 87 одсто од укупног броја бирача.

Велики број грађана у градовима широм Турске окупио се како би прославили резултат референдума о уставним промјенама.

Гласање за нови устав: Хоће ли Турска постати Ердоганистан

Нови устав предвиђа укидање мјеста премијера у корист предсједника државе, који ће имати шира овлаштења. Предложене измјене Устава предвиђају извршна овлашћења предјседника, али и да шефу државе буде дозвољено да задржи везе с политичком партијом, пише агенција Анадолија.

Измјеном Устава, предсједник Турске би имао овлашћења да смјењује министре, да прогласи ванредно стање, издаје уредбе, именује људе на кључне позиције, уз неограничен број потпредсједника.

Предсједник може бити изабран за два узастопна петогодишња мандата, међутим, поједини аналитичати наводе да би превремени избори одржани током другог мандата "ресетовали мјерење времена" и омогућили предсједнику да се кандидује на још један мандат, што би значило да би Ердоган могао да влада све до 2029, пише агенција АП.

Реформа такође предвиђа да број посланика буде повећан са 550 на 600, да минимална старост посланика буде смањена на са 25 на 18 година, и да се посланички и предсједнички избори одржавају истовремено, сваких пет година, па би наредни избори били новембра 2019.

Троје погинулих у тучи

Три особе су погинуле у тучи која је избила испред бирачког места у провинцији Дијарбакир на југоистоку Турске. Две особе су ухапшене, јавља АП.

До сукоба две породице је дошло у дворишту једне сеоске школе где људи гласају на данашњем рефеендуму о уставним променама. За сада није познат разлог сукоба, а агенција Доган наводи да је узрок "неслагање у политичким ставовима".

Једна особа је одведена у болницу, а две су приведене после инцидента.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор