Стразбур: Србија прекршила људска права јер је стала на страну Наташе Кандић

Европски суд за људска права осудио је Србију због кршења слободе изражавања једне новинарке осуђене за увреду личности у чланку из 2003. године.

недеља, април 16, 2017 / 15:32

Новинарка Политике Љиљана Милисављевић осуђена је за увреду активисткиње за људска права Наташе Кандић у чланку објављеном у том листу у септембру 2003. године.

Занимљиво је да је суд ослободио Кандићку у једном другом процесу. Никола Поповић, избјеглица са Косова тужио ју је због увреде, након што га је ова наочиглед полиције и више присутних ошамарила на сред Трга Републике у Београду. Судима је пресудио у корист Наташе Кандић, образложењем да се она бранила од масе, иако се на снимку види да уопште није уплашена, и потом од полиције тражи да је пусте да се врати пред избјеглице које су протестовале против њеног отвореног антиуставног дјеловања.

После објављивања чланка Наташа Кандић је покренула приватну тужбу против Љиљане Милисављевић, наводећи да је чланак написан са циљем да је прикаже као издајника Србије.

Спорна фраза била је "док је једни сматрају борцем за истину о ратним злочинима и усамљеним гласом разума у Србији, други је називају вештицом и проститутком" што је пренијето из писања америчког магазина Тајм, у коме је уздизана Кандићкина улога. Новинарка Политике није ставила знаке навода на спорни дио текста, а српски суд је навео да тиме Милисављевићка прећутно прихватила те ријечи као да су њене и прогласио је кривом за кривично дјело увреде и упутио јој судско упозорење.

Новинарка се на пресуду жалила европском суду 13. децембра 2006, наводећи да је због пресуде добила отказ из Политике.

Европски суд је после 11 година оцијенио да је суд Србије имао "непропорционалну реакцију" и да је прекршио члан 10 о слободи изражавања Европске конвенције о људским правима. Одлуку је једногласно донијело седам судија, који су одредили да Србија треба да плати Милисављевић 500 евра на име надокнаде моралне штете и 386 евра за трошкве.

Судије европског суда су навеле да инкриминисана фраза долази из чланка који је написао други новинар и да је било очигледно чак и без знакова навода да те речи не одражавају лично мишљење Љиљане Милисављевић. Они су поред тога изразили жаљење што суд није имао у виду општи контекст чланка који јасно указује да су мишљења о Наташи Кандић била подијељена.

Они су написали у пресуди да се "Кандић, као активисткиња за људска права и јавна личност неизбјежно и свејсно изложила суду јавности и да би требало према томе да покаже већу толеранцију" јер кривична осуда Милисављевић може да одврати друге новинаре од тога да доприносе јавној расправи у питањима која се односе на живот и на заједницу.



1 КОМЕНТАР

Оставите одговор