Од маја јефтинији лијекови у Дејтонском протекторату

Од идућег мјесеца појефтињују лијекови у БиХ. До петог маја, Агенција за лијекове објавиће максималне велепродајне цијене којих ће сви морати да се придржавају.

недеља, април 16, 2017 / 20:30

Од идућег мјесеца појефтињују лијекови у БиХ. До петог маја, Агенција за лијекове објавиће максималне велепродајне цијене којих ће сви морати да се придржавају.

Цијене које предложе добављачи, могу да буду и мање, али не смију да премашују оне које је одобрила Агенција. Појефтињење ће се највише осјетити на лијековима који се у БиХ најчешће користе.

“Да ће рецимо лијекови из терапијске групе кардиоваскуларних лијекова, као што је овај клапидограл, пуно се о њему причало, он ће доста појефтинити. Онда имамо цитостатике, ту ће се осјетити доста појефињење. Антидепресиви, који су доста употребљавани у БиХ, и ту ће се осјетити доста појефтињење”, појаснила је Татјана Понорац, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

У Агенцији објашњавају да, ипак, неће појефтинити сви лијекови. Цијене се обликују на основу просјечних цијена у Србији, Хрватској и Словенији, па ако неки лијек у тим земљама кошта исто као и код нас, цијена се неће мијењати.

Фармацеути, међутим, овим нису задовољни. Тврде су их Агенција и Фонд здравственог осигурања изоставили из приче.

“Фармацеути су обавијештени о цијенама лијекова преко средстава јавног информисања. Званичних информација или било каквог тражења мишљења или консултација од стране било кога није било”, каже Зорица Тасовац, Фармацеутска комора РС

у Фонду, за сада, не желе да процјењују колике ће бити уштеде, иако се раније помињала цифра од педесет милиона марака годишње. Ни у Министарству здравља не желе да трче пред руду.

“Да ће доћи до неког спектакуларног смањења цијена лијекова које ће оставити значајна средства у Фондовима здравственог осигурања. Ево, тај тренутак је дошао. За кратко вријеме ћемо видјети које су то уштеде”, каже Драган Богданић, миистар здравља и социјалне заштите РС

Због усвањања Правилника скоро четири године свађали су се политичари из РС и ФБиХ. Документ је чак неколико пута повлачен са сједница Савјета министара БиХ. У сваком случају, лијекови ће бити нешто скупљи у односу на Србију, али јефтинији ако се погледају цијене у Хрватској.



Оставите одговор