Теша Тешановић: Иако не шаљем под мач, схватите нас озбиљно

Већ је у интернет култури постао препознатљив штос: Ко је задужен за Дорћол? Тешановићи, позовите 555-333.

субота, април 15, 2017 / 07:14

Управо је емисија и интернет помама у вези са Мирољубом Петровићем (избјећи ћу свако представљање и епитете) дала свеопшту препознатљивост Јутјуб каналу Балкан инфо и водитељу Теши Тешановићу. Међутим, не треба све сводити на шалу, јер је до сада снимљено много емисија које су стекле завидну гледаност, а на многим интервјуима би могли позавидјети новинари и ТВ куће са завиднијим реномеом.

И раније смо добили назнаке да је Теша "у београду права звезда" а у последње вријеме је завриједио да га на конференцији за штампу спомене и сам Александар Вучић. Стога и ми користимо иницијалну пажњу да је скренемо на нешто озбиљније теме, као и онај дио рада Балкан инфа који заслужује аплауз.

– За свој рад пре свега морам да се захвалим Александру Вучићу, који је све омогућио. Да нема цензуре коју он спроводи, не верујем да би наш рад привукао толики интерес, нити да би толико еминентних гостију пристало да дођу у интернет емисију. Чињеница да људи нас гледају у оволиком броју, говори у прилог тезе да српски мејнстрим медији данас нису слободни. Предност продукције на интернету је то што нисте временски ограничени, немате потребу да цензуришете било шта, имате максималну слободу. Мана је што још увек неки људи у Србији не схватају озбиљно интернет медије, али то се полако мења.

Како ти данас изгледа мејнстрим новинарство, а како оно које се запатило на интернету?

– Мејнстрим новинарство у Србији избегава најбитније теме, зато што је циљ већине медија у Србији да сакрије истину. Од небитних питања се праве велике теме, а неке кључне ствари за опстанак народа и државе се стављају под тепих. Интернет новинарство у Србији пати од тешког аматеризма и недостатка оргиналности.

Ово питамо све: Зашто се у Србији тако мало прате догађаји у Српској? Кога би ти волио угостити из Српске?

Мало људи прати дешавања, зато што јако мало тога о политици у РС има у српским медијима уопште. Људи у Србији нажалост не знају пуно о политичкој ситуацији у РС, и једино што виде је када Додик да неку изјаву негде. Остале ствари се и не преносе. Из РС би волео угостити Милорада Додика, Џевада Галијашевића, Емила Влајкија и Вукоту Говедарицу.

Може ли се живјети од објављивања на јутјубу?

– Може, са тиме што упркос тим приходима, ми не би смо покрили све трошкове да нема донација гледалаца.

Да ли се због кликаности и гледаности мора кокетирати са чудацима, "алтернативним мислиоцима"?

– Медији требају да буду отворени за све, свака страна заслужује да каже оно што има. Не треба претеривати ни са једним типом гостију, и мора се имати свест о одговорности коју имамо пред публиком. Наш посао је да се потрудимо да добију истину, и по цену да је то непопуларно.

Да ли популарност која је дошла са Мирољубом има негативне стране, у смислу да ваш рад људи гледају кроз тај разговор?

– Мирољуб Петровић је дефинитивно урадио доста да нам се популарише канал и многе старе емисије су добиле додатну гледаност захваљујући томе. Међутим, иако Мирољуб има духовит начин да презентује своје идеје, треба га схватити врло озбиљно, зато што иза сваке његове анегдоте стоји снажна порука.

Како гледаш на најаве да Гугл и Фејсбук могу укинути аранжмане финансирања са онима које означе да шире лажне вијести, говор мржње и слично? Да ли је незгодно препустити се у руке бесплатним сервисима који имају монопол?

У начелу сама идеја је добра, ако ће то рашчистити тржиште интернет медија, које је пребукирано смећем данас. Не толико у Србији, колико у свету. Међутим то отвара снажан простор за злоупотребе, које би омогучиле да се исти такав механизам искористи за гушење истине од стране Новог светског поретка.



Оставите одговор