Из досаде у сред затвора украо милион евра

Београђанин Милош Чујовић јуче је у подгоричком Вишем суду до детаља испричао како је уз помоћ мобилног телефона из затворске ћелије у спушком затвору лажно се представљајући, на превару скинуо више од милион еура са рачуна особа и компанија који су били клијенти углавном швајцарских банака.

субота, април 15, 2017 / 10:30

Београђанин Милош Чујовић јуче је у подгоричком Вишем суду до детаља испричао како је уз помоћ мобилног телефона из затворске ћелије у спушком затвору лажно се представљајући, на превару скинуо више од милион еура са рачуна особа и компанија који су били клијенти углавном швајцарских банака.

Чујовић у Вишем суду изјавио да му је било занимљиво да прича с банкарима Чујовић у Вишем суду изјавио да му је било занимљиво да прича с банкарима

Испричао је да је ишао толико далеко да је са службеницима банке договарао ручкове на којима су требали да га посавјетују око инвестирања о неколико милиона еура које је наводно добио од продаје некретнина у Шпанији. То је био један од начина да оствари приснији однос и стекне повјерење менаџера банака који су због могућег прилива новца често кршили процедуре и исплаћивали му на десетине хиљада еура уз обећање да ће накнадно добити потребну документацију.

Како је рекао, посебан изазов биле су му банке које су имале јаче сигурносне мјере, често му је ,,палило“ тамо гдје се најмање надао. Појаснио је да је његов дио посла био да дође до информација о клијентима, након чега би њихов новац пребацивао на банковне рачуне особа које му је обезбјеђивао извјесни Предраг Тодоровић. ,

Истакао је да оптужени Небојша Бошковић, који га је спојио са Тодоровићем, није знао за половну послова које је одрадио. Тодоровић је стално покушавао Бошковића да избаци из игре, како би Чујовић и он дијелили украдени новац.

“Тодоровић је тврдио да Бошковића треба избацити из посла, јер је само лежао и ништа није радио”, казао је Чујовић. Он тврди да му је цијела та прича донијела само невоље – осим са законом и озбиљне здравствене проблеме психичке природе.

“Оболио сам од стреса, јер овај посао тешко ко може да издржи. Не ради се само о новцу и о томе да неког преварим, већ о чињеници да дајем цијелог себе за нешто и када након ишчекивања све падне у воду, не могу себи да дођем”, казао је Чујовић.

Он је испричао да би већ у осам сати започео радни дан.

“Сјео бих за сто на којем је било пет телефона. Разговарао бих и по 14 сати без престанка. До подне сам имао пуну концентрацију, а након тога бих почео да булазним”, наводи оптужени.

Како је испричао, он би позивао одређену банку и представљао се као особа чије име би му напамет пало у том тренутку. Када би службеник банке са друге стране телефонске линије потврдио да је особа са именом које је Чујовић изговорио, стварно клијент банке, то би значило да је прва препрека превазиђена, али и већи труд да се доскочи сљедећем проблему.

“Позвао сам приватну банку која се налази у њемачком дијелу Швајцарске у Луцерну и јавила се дјевојка са рецепције којој сам се представио као господин Тејлор. То је било довољно да ми понуди да ме повеже са мојим менаџером. Нијесам знао да ли је мој менаџер мушко или женско ни да ли уопште постоји рачун под именом Тејлор”, испричао је Чујовић.

Пошто му се јавила старија госпођа која је мислила да познаје Чујовића, он је ,,као и увијек, мало уз осмијех заказао састанак са њом”.

Случајно сам провукао да треба да ми легну нека средства на рачун и тражио од ње да ми саопшти вриједност комплетног рачуна што је она и урадила. Мислећи да прича са клијентом банке казала ми је да располажем са 67.000 еура. Наложио сам јој да тај износ пренесе на рачун Слободана Миленковића у Хрватској”, казао је оптужени.

Истакао је да је ово урадио на блеф чисто да види хоће ли његова прича проћи.

“Људи који су сарађивали са нама нијесу жељели да иду испод износа 100.000 еура са једног рачуна. Али из разговора са менаџерком сам сазнао да Тејлор има пензиони фонд од 71.500 еура који је био орочен. Ипак тај новац нијесам могао да преузмем јер је био везан уговором, било га је могуће исплатити тек пошто Тејлор напуни одређени број година”, испричао је Чујовић.

Међутим, то га није омело у науму да извуче још новца па је сачинио лажну свифт поруку која је пружала информацију да на рачун Тејлора треба да легне већа уплата. На основу те поруке менаџерка је Чујовићу исплатила 71.500 еура банчиног новца који је он требало наводно да врати за неколико дана.

“Чим су примили свифт поруку ова средства су уплаћена на рачун Миленковића у Ерсте банци у Хрватској”, казао је Чујовић.

Он је истакао да Бошковић није знао за овај случај.

Према наводима оптужнице, Бошковић је организовао криминално удружење са Милошем Чујовићем из Београда. Од 1. јануара до септембра 2013. године, док се налазио у притвору ЗИКС-а, Чујовић се, користећи програмерске вјештине, лажно представљао службеницима иностраних банака да је власник жиро рачуна. Он је банкарским службеницима давао инструкције да се са девизних рачуна отвореним у иностраним банкама изврши пренос новца на девизне рачуне више особа. На тај начин Бошковић и Чујовић су себи прибавили имовинску корист од 1.446.171, 80 еура. Од овог износа је остало блокирано 249.425 еура. Бошковићу и Чујовићу је у превари умишљајно помогла окривљена Наташа С. Головић. Процес води суткиња Весна Моштрокол.

Милош Чујовић је пред суткињом Весном Моштрокол тврдио да је у ,,пројекат“ ушао јер није тип који може да лежи по цијели дан али и да је од стреса и неизвјесности који носи овај посао потпуно ,,изгорио“.

“Замислите докле ми је дошло све ово када сам ја одлучио да испричам све. Вјероватно примјећујете да сам Вам казао ствари којих нема у оптужници. Ако ми вјерујете, боље се осјећам због тога”, казао је Чујовић.

Појаснио је и да је већину превара одрадио како би убио вријеме јер му је у затвору јако досадно.

“Обзиром да сам хиперактивна особа, ово ми је било јако занимљиво. Сигурно себе стављам у лош положај говорећи све ово, али било ми је јако занимљиво да разговарам са службеницима из банке”, казао је он.



Оставите одговор