ИРБ РС у прошлој години остварила губитак од 84 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС завршила је прошлу годину са губитком од 83,8 милиона КМ, након што је извршила исправку вриједности потраживања од пропалих "Бобар банке" и "Банке Српске".

субота, април 15, 2017 / 18:07

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС завршила је прошлу годину са губитком од 83,8 милиона КМ, након што је извршила исправку вриједности потраживања од пропалих "Бобар банке" и "Банке Српске".

Из ИРБ-а данас је саопштено да су поступајући у складу са регулаторним захтјевима финансијског извјештавања, а усљед проблема са наплатом потраживања од „Бобар банке“ у стечају и „Банке Српске“ у стечају, насталим у ранијим годинама, извршили исправку вриједности потраживања које имају према овим банкама.

„Ради се искључиво о промјени рачуноводственог третмана потраживања што је у 2016. години довело до исказивања губитка у консолидованом износу од 83,8 милиона КМ на нивоу ИРБРС и фондова којим управља“, наводи се у саопштењу ИРБ-а.

Из ИРБ-а наводе да су, у намјери да заштите интереси банке и фондова, покренуте процедуре за наплату спорних потраживања, што је укључивало подношење тужби за преузимање кредитних портфеља те захтјева суду за издавање привремене мјере обезбјеђења ради забране отуђења и располагања портфељима.

„Ове активности требале би довести до наплате дијела потраживања од поменутих банака што би позитивно утицало на резултате будућих извјештајних периода“, истичу у ИРБ-у и додају да ће искористити и све остале законске могућности, кроз стечајни поступак, како би осигурали ефективну заштиту својих интереса и што потпуније намирили потраживања.

У ИРБ-у тврде да промјена рачуноводственог третмана и билансирање губитка није утицало на извршење плана пласмана и да не нарушава ликвидност ИРБ-а и фондова.

„Све обавезе, прије свега у дијелу који се тиче исплате средстава по основу одобрених кредита корисницима, реализују се на дневној основи, те ће се тако задржати и убудуће“, додаје се у саопштењу.



Оставите одговор