Начелник Рогатице и Министарство пољопривреде ругају се законима

На сједници Скупштине општине Рогатица,  одржаној 03.04.2017. године, одборници су усвојили Програм коришћења средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2017. години.

петак, април 14, 2017 / 13:43

На сједници Скупштине општине Рогатица,  одржаној 03.04.2017. године, одборници су усвојили Програм коришћења средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2017. години.

Усвајању овог документа претходила је законом предвиђена процедура: начелник општине обратио се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС захтјевом број 01-323-1/17 дана 27.02.2017. године, а Министарство је Рјешењем број 12.06.02-332-164/17 на осми март дало сагласност на овај Програм којим је предвиђено за које намјене ће Општина Рогатица у овој години потрошити 724.113,00 КМ. И ту је, на први поглед, све урађено у складу са законом. Али само на први поглед.

Чланом 89. став 8. Закона о измјенама и допунама Закона о шумама (Службени гласник Републике Српске број 60/13) децидирано је прописано: „Накнада из става 6. овог члана уплаћује се на рачун јавних прихода општине или града , а користи се за изградњу, реконструкцију и одржавање инфрасктруктуре и других објеката на руралним подручјима јединице локалне самоуправе са које потичу продати сортименти, а на основу годишњег плана о утрошку намјенских средстава који доноси надлежни орган јединице локалне самоуправе, уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде".

Међутим, Програмом на који је Министарство дало сагласност Општини Рогатица за 2017. годину предвиђен је пројекат гријања општине Рогатица 50.000 КМ, кровопокривачки радови на централној општинској Основној школи „Свети Сава" у вриједности од 200.00 КМ, затим замјена вањске и унутрашње столарије на СШЦ „27 јануар" у износу од 100.00 КМ, те изградња пјешачке стазе (тротоара) на дијелу магистралног пута М 19,3 бензинска станица „Нестро" – циглана у износу од 40.000 КМ. Зграда општине Рогатица налази се у строгом центру града, основна и средња школа у централним градским насељима, а потез на коме се намјерава градити пјешачка стаза-тротоар парама од шума је приградско насеље.

Како је начелник општине успио убиједити министра да су ово рурална подручја и издејствовати сагласност остаје нам само да нагађамо, али да је прекршен Закон о шумама и да се средства која убире општина по основу продаје шумских сортимената намјеравају ненамјенски корситити видљиво је већ на први поглед. У свему томе пажње је вриједна чињеница да је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић шумарски инжењер који је до пред саме избор на функцију начелника био директор ШГ „Сјемећ" и да више него добро познаје и област и законе којима је она уређена. У Рогатици нико не спори да је потребно прекрити основну и замијенити столарију на средњој школи, али зар власт има право да овако грубо изиграва законе Републике Српске и да им се руга наочиглед јавности?

Рјешење којим је Министарство дало Општини Рогатица сагласност на трошење пара од шума по противзанитом Програму је коначан управни акт против кога није дозвољена жалба, него се само може тужити окружном суду. Пошто нико није заинтересован да се суди са Министарством око овога, а одборници су усвојили Програм овакав какав јесте, Општина Рогатица ће у овој години велике паре од више стотина хиљада КМ легално потрошити на незаконит начин.

Прошле 2016. године, док је начелник општине Рогатица био Томислав Пухалац из СДС а Милорад Јагодић из СНСД (садашњи начелник општине) директор ШГ „Сјемећ" општина Рогатица имала је Програм коришћења средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената урађен у складу са законом.

Упркос томе ЈП „Шуме Српске" по овом основу општинском буџету у 2016. години нису дозначиле ни једне КМ од око 700.000 колико јој је припадало. Све ове паре пребачене су општинском буџету тек у 2017. години када је на функцију начелника општине дошао Милорад Јагодић из СНСД. Плус 130.000 КМ затезних камата због кашњења у исплати. На ово треба додати и 724.113,00 КМ за ову годину, што у укупном збиру износи преко 1,5 милион КМ намјенских средстава за које постоји оправдана сумња да ће бити ненамјенски потрошена.



Оставите одговор