Ко су заиста биле прве животиње на Земљи?

Научници су скоро 100 година сматрали да су сунђери први облици животињског живота на планети, али нова студија упућује на сасвим другачије резултате.

среда, април 12, 2017 / 09:33

Научници су скоро 100 година сматрали да су сунђери први облици животињског живота на планети, али нова студија упућује на сасвим другачије резултате.

Према генетској анализи која тврди да је промијенила један аспект теорије еволуције, најранији облик животињског живота на земљи су реброноше.

Прије 8 година, једна студија је сугерисала да би реброноше или ктенофоре требало да преузму ову титулу што је изазвало велику полемику с присталицама теорије да је сунђер ипак први облик животињског свијета на планети.

Амерички научници су објаснили како су осмислили нову врсту генетске анализе која је можда заувијек ријешила питање најранијих животињских облика на Земљи.

Техника је константно подржавала ктенофоре као сродну групу свим животињама, вишећелијским животињским организмима.

Научници са Универзитета Вандербилт и Висконсин-Медисон рекли су да су претходно научници покушавали да установе однос између различитих животиња скупљајући велике количине генетских података и изградивши прихватљиво породично стабло.

„Ово је функционисало у 95 одсто случајева, али је довело до очигледно непомирљивих разлика у преосталих 5 одсто“, каже професор Антонис Рокас.

Умјесто тога, фокусирали су се на упоређивање гена које дијеле сви организми.

„Трик је испитати секвенце гена из различитих организама како би се идентификовали њихови најближи сродници“, каже професор Рокас.

Студија захтјева испитивање хиљаде и хиљаде гена.

Резултати ових анализа пронашли су такозвани филогенетски сигнал који фаворизује реброноше, а не сунђере с знатно више гена.

„Вјерујемо да наш приступ може да ријеши многе контроверзе и подигне игру филогенетске реконструкције на нови ниво“, каже Рокас.



Оставите одговор