Русија, Иран, Хезболах успоставили заједничку команду у Сирији

Новостворени заједнички командни центар за снаге Русије, Ирана и проиранских шиитских милиција које подржавају сиријског предсједника Башар Асада оптужио је у недељу Америку да спроводи агресију на Сирију и да је прешла "црвену линију".

понедељак, април 10, 2017 / 01:26

Новостворени заједнички командни центар за снаге Русије, Ирана и проиранских шиитских милиција које подржавају сиријског предсједника Башар Асада оптужио је у недељу Америку да спроводи агресију на Сирију и да је прешла "црвену линију".

Центар је издао упозоравајуће саопштење: "Од сада ћемо одговорити силом сваком агресору и на свако прекорачење црвених линија ма ко га учинио [против Асадовог режима], а Америка добро зна како умијемо да реагујемо."

Саопштење је издато као одговор на амерички ракетни напад на сиријску ваздухопловну базу из које су изведени напади хемијским оружјем на цивиле.

Заједничка командни центар такође тврди да је присуство америчке војске на сјеверу Сирије, гдје Вашингтон има на стотине специјалаца и помаже Сиријским демократским снагама да истјерају Исламску државу – "незаконито", и да Вашингтон има дугорочни план окупације те области.

Американци селе из Турске у Сирију

Пошто су проширили постојеће четири писте и аеродрома, неколико америчких инжињеријских тимова дан и ноћ ради на изградњи нове велике ваздухопловне базе у сјеверној Сирији. Све базе су смјештене на сиријској територији, у појасу који се граничи са Ираком – сазнаје израелски сајт "Дебкафајл" из својих војних извора.

Трампова администрација пуном паром ради на великом пројекту премјештања јединица свог Ратног ваздухопловства из базе Инџирлик на југу Турске, коју САД активно користе од 2002. године, у пет база у Сирији – једну нову и четири старе али проширене.

Њихов центар ће бити Табка, само 110 километара западно од "пријестонице" Исламске државе, Раке. Остале базе су аеродром Хаџар у области Рмелан, две писте код Камишлија које су служиле за транспорт пољопривредних производа а сада служе у војне сврхе, и пета база у курдкој енклави Кобани, северно од Алепа уз сиријско-турску границу.

Табка такође постаје сабирно мјесто за здружене америчке, курдске и снаге арапских племена које се припремају за велики напад на Раку.

Када посао буде готов, нови комплекс ваздухопловних база ће Америци омогућити да у Сирију размјести двапут више борбних авиона и хеликоптера него што их Руси тамо тренутно држе.

Табка је пројектована тако да може да прихвати 2 500 америчких војника из Инџирлика. Попут Американаца, и њемачки Бундесвер је на путу да напусти Инџирлик, па разматра локације на Кипру и у Јордану. Нијемци се из Инџирлика повлаче због кризе у односима са Анкаром, док Американци то чине јер председник Трамп жели да "расхлади" везе са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом и сарадњу са турском војском.

Извор: Russia, Iran, Hizballah set up joint command in Syria

Извор: US Air Force to quit Incirlik, move to Syria base

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано



Оставите одговор