Српска: Тамо гдје има термоелектрана, добар је и просјек плата

Највећи просјек нето плата у Републици Српској у прошлој години био је у Станарима, гдје просјечно зарађују 1.142 марке, показују јуче објављени подаци Завода за статистику Републике Српске.|

среда, април 5, 2017 / 11:08

Највећи просјек нето плата у Републици Српској у прошлој години био је у Станарима, гдје просјечно зарађују 1.142 марке, показују јуче објављени подаци Завода за статистику Републике Српске.|

Запослени у овој локалној заједници скинули су са првог мјеста Угљевик, у којем је током прошле године зарађивано 1.130 марака, а који је 2015. био најбољи по овом питању, док је на трећем мјесту по просјечним примањима Гацко, у којем је нето плата у 2016. години износила 1.010 марака.

Са друге стране, најмање плате су зарађивали у Купресу и то у просјеку 404 КМ, Језеру 559 КМ и у општини Доњи Жабар, у којој је прошлогодишња просјечна плата износила 567 КМ.

Плата изнад републичког просјека, а који је у прошлој години износио 836 марака, зарађивала се у 16 општина и градова Републике Српске, док је чак 48 завршило испод црте, односно просјека.

Када је просјек плата у питању, треба истаћи и то да је она у петогодишњем периоду порасла за само 18 марака, тачније са 818 КМ, колико се зарађивало 2012. године, на 836 КМ, колико се зарађивало у просјеку током прошле године.

По питању смањења незапослености, највише успјеха имала је Бањалука, која је у односу на 2015. у прошлој години број незапослених смањила за 2.627 људи, а успјех по овом питању остварили су и у Градишци, Добоју, Зворнику, Приједору и Теслићу.

Са друге стране, неочекивано, број запослених се смањио у Дервенти, и то са 6.615, колико је било запослено у 2015. години, на 6.369 у 2016.

Пропорционално гледано, највећи раст у запослености у посљедњих пет година имао је Котор Варош, који је са 3.503 запослена 2012. године прошле године број радних мјеста повећао за 1.407.

У Удружењу за заштиту потрошача “Дон” из Приједора увидјели су да су највеће просјечне плате тамо гдје су велики државни индустријски гиганти, попут термоелектрана које постоје како у Станарима, тако и у Угљевику и Гацку, а које због већих примања подижу просјек.

“У овим општинама мањи број људи својим високим примањима на директорским позицијама у тим предузећима формира висок просјек, док остатак грађана има далеко мања примања, која су испод просјека као и у остатку земље. Ако гледамо на републички просјек, рачунајући оне који раде у државним институцијама, имамо просјек плате од 840 до 850 марака, али велики број наших грађана живи на минималцу од 395 марака”, казао нам је Зоран Петош из овог удружења.

Он је оцијенио како је просјечна плата у РС у посљедњих неколико година премало расла и да није пратила животне трошкове, који су из године у годину расли.



Оставите одговор