СДС остаје против акциза, пада аранжман са ММФ-ом?

СДС неће подржати Закон о акцизама, који је услов за исплату друге транше аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), све док не буде усвојена одредба о увођењу плавог дизела за пољопривреднике, потврдио је Миладин Станић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС.

среда, април 5, 2017 / 09:43

СДС неће подржати Закон о акцизама, који је услов за исплату друге транше аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), све док не буде усвојена одредба о увођењу плавог дизела за пољопривреднике, потврдио је Миладин Станић, посланик СДС-а у Народној скупштини РС.

Прецизирао је да је свјестан да став СДС-а значи и могућу пропаст аранжмана са ММФ-ом.

"Свјесни смо да је РС у финансијски тешкој ситуацији, али ми по цијену било којих санкција тај закон нећемо подржати", рекао је Станић негирајући тврдње Владе РС да плави дизел већ постоји, односно да се регресирано гориво већ додјељује пољопривредницима. Он је такође рекао да се више од 40 одсто тог новца злоупотребљава те да су пољопривредници у РС у тешкој ситуацији и да им се мора помоћи тако што ће бити усвојена одредба о плавом дизелу.

С обзиром на то да посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ неће присуствовати данашњој сједници на којој ће се расправљати о сету закона којима се, између осталог, уводи и акциза на нафту од 15 фенинга по литру, услови које је поставио ММФ сасвим сигурно неће бити испуњени и питање је шта ће се десити са аранжманом.

"Сједници нећемо присуствовати и вјероватно ће све бити одгођено. Видјећемо шта каже ММФ и вјероватно ће се поново морати састати Фискални савјет БиХ и размотрити шта даље", рекла је Милица Марковић, посланик СНСД-а у Представничком дому.

Иначе, СНСД сједницама оба дома парламента БиХ не присуствује позивајући се на декларацију НС РС усвојену након што је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, покренуо ревизију пресуде против Србије за геноцид, те због тога што сједницама тренутно предсједава Шефик Џаферовић, за којег сматрају да је одговоран за ратне злочине над Србима. У случају њиховог појављивања и гласања за предложене законе они би могли проћи.

"СДС нема храбрости да преузме одговорност. Они су власт на нивоу БиХ и у складу с тим треба да се и понашају и врше функцију коју власт треба да врши", рекла је Марковићева.

Најаву СДС-а да неће гласати за законе коментарисао је и Ненад Стевандић, потпредсједник НС РС, истичући да је то неодговорна политика у принципу "да комшији цркне крава" не схватајући да та крава храни и њихову дјецу.

Подсјећања ради, због недоласка посланика СНСД-а овај сет закона, који је услов за добивање друге транше кредита од ММФ-а, ићи ће у други круг читања због непостојања ентитетске већине. То би онда дало могућност члану Колегија парламента, што му омогућује Пословник, да се одгодити гласање о овом закону. Наиме, Младен Босић (СДС), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, могао би затражити одгоду изјашњавања у другом кругу.

Недавно су се поводом евентуалног повећања акциза огласили и у Савезу удружења пољопривредних произвођача и Удружења пољопривредних произвођача – мљекара РС тражећи од Владе РС да пронађе средства како би се анулирало повећање цијена горива. У свом отвореном писму од Владе РС затражили су да средства за те намјене нађу из других извора, а не из субвенција за пољопривреду, поручујући да би у том случају подржали повећање акциза на гориво.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија поручио је пољопривредним произвођачима да ће Влада Српске издвојити средства за све трошкове које по њих могу настати повећањем акциза на гориво. Тегелтија је нагласио да ће прерасподјелом средстава у буџету Српске Влада обезбиједити сва потребна средства која се тренутно издвајају за плави дизел, али и увеђана издвајања која настану усвајањем новог закона о акцизама.

Покушали смо добити коментар од СДА и ХДЗ-а као странака који врше власт на нивоу БиХ, али њихови посланици се нису јављали на мобилни телефон.

Цвијановић: Ратари би могли добити још десет милиона

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, изјавила је јуче да је пронађен механизам који би омогућио да се пољопривреди у РС стави на располагање додатних десет милиона КМ, уколико буде усвојен предложени закон о акцизама.

Она је додала да то значи да би аграрни буџет износио 70 милиона, умјесто досадашњих 60 милиона КМ, из чега би се намиривала средства за плави дизел и слично.



0 КОМЕНТАРА

  1. СДС ОСТАЈЕ ПРОТИВ АКЦИЗА, ПАДА АРАНЖМАН СА ММФ-ОМ?

    Ја мислим да је пао Савјет министара.

    Кад сам у вријеме протеста прошле године рекао да ће прије пасти Савјет министара него Влада РС сви су мислили да се зајебавам.

  2. Jos jedna strateska greska SDS-a koja ce im na nos izaci u jesen iduce godine. Vlast je dobila dobru osnovu za upiranje prstom u sds kada krajem ove i pocetkom iduce krenu problemi sa isplatama iz budzeta. Jos kada to sve rtrs fino upakuje, ima da se sav gnjev naroda usmjeri ka SzP.
    Da ne govorimo o principijelnosti i dosljednosti kod prihvatanja i sprovodjenja agendi.
    Jasan je plan, uskratiti vlast u RS za money, ne bi li usicarili sta do izbora. Medjutim, greska u koracima.

  3. Оно као када дијете падне с бицикла па разбије кољено: бол га пробада до дна душе, ал’ он скаче одмах на ноге, сакривајући стид због неспретности, суздржава сузе и покушава да хода као да се ништа није догодило, говорећи гласно:

    – Није ми ништа, мени није ништа, ништа ме не боли!

    …кришом се осврћући около да види да ли је неко видио како је смотано пао.

    То је тренутна политичка позиција Додика и СНСД-а.

  4. @ Осман Ђ.,07.04.2017. 07:33:08

    Ne kontam. Pojasni.

    Koliko vidim SNSD jedini ima vladu sa stabilnom skupštinskom većinom. Vlada FBiH, Savjet ministara i partije na vlasti pojma nemaju ko će i kako podržati njihove zakone u parlamentu.

    Zar nije klasična zamjena teza da je zbog svega navedenog SNSD u nekoj posebnoj krizi a recimo SDA ili SDS nisu. SDA ima pola poslanika koji ni 5% ne jebu politiku vrha stranke a SDS je preglasan u Savjetu ministara. Ni A nisu smjeli reći. HDZ nema podršku za značajnija zadiranja u ustav.

    Kako si ti u svemu ovome pronašao SNSD kao posebno pogođenu stranku?

Оставите одговор