Мађарска протјерује Сорошев универзитет, узалуд протести

МАЂАРСКА је усвојила нови закон који би могао да протјера из земље универзитет који финансира Џорџ Сорош. На ту одлуке не утичу ни протести студената у Будимпешти који се противе закону.

среда, април 5, 2017 / 11:08

МАЂАРСКА је усвојила нови закон који би могао да протјера из земље универзитет који финансира Џорџ Сорош. На ту одлуке не утичу ни протести студената у Будимпешти који се противе закону.

Централни европски универзитет (ЦЕУ), који је основао америчкимилијардер јеврејског порекла 1991. године, је једини међународни универзитету земљи без иностранефилијале. Нови закон овисокомобразовању,захтијева да институције основане страним инвестицијам аморају да имају студенте и у матичној земљи.

Предлог закона такође наводи да неким универзитетима може бити забрањено издавања страних диплома мађарским становницима. Влада каже да је закон написанда одговори на административне недостатке страних универзитета.

Прошле недеље, премијер Виктор Орбан оптужио је ЦЕУ за кршење прописа у поступку додјеле диплома. Универзитет је негирао те оптужбе.

Након владиног гласања, Сорошевом универзитету неће бити дозвољено да уписује нове студенте од 1. јануара 2018. године, осим ако ЦЕУ не отвори нови кампус у Америци или се не постигне договор између Сједињених Америчких Држава, државе Њујорк и Мађарске владе до краја септембра.

Потпредсједник Фидес партије, Силард Немет, изјавио је у јануару да Сороша и његове НВО треба "очистити" из Мађарске, јер "гурају глобални крупни капитал и политичку коректност" у земљу.

Прије неколико дана, хиљаде студената ЦЕУ и њихових присталица изашло је на улице главног града у знак протеста због предложеног закона о образовању, али то не утиче на одлуку владе.

Универзитет, која тренутно има 1.400 уписаних студената, каже да закон посебно циља њихову оперативну структуру и да је "дискриминаторски".

– Било која законодавна промјена које би присилила ЦЕУ да престане са радом у Будимпешти ће оштетити Мађарски академски живот и негативно утицати на односе Мађарске владе са сусједима, партнерима у ЕУ и са Сједињеним Америчким Државама – рекао је предсједник ЦЕУ-а Мајкл Игњатијев, преноси Раша тудеј.

Чак и ако се ствар ријеши у наредних шест мјесеци, несигурна будућност је у суштини "смртна казна" за универзитет, јер ће се ријетко ко одлучити да се запосли или упише на факултет за који се не зна да ли ће више постојати.

Новоизабрани предсједник Њемачке, Франк-Валтер Штајнмајер, одржао је страствен говор о заштити "драгоцјеног наслијеђа" Европске уније посланицима Европског парламента у Стразбуру. Том приликом он је стао на страну овог универзитета.

– Европа не смије да ћути ако је цивилном друштву, па чак и науци, као што се догодило Централно-европском универзитету у Будимпешти, одузет ваздух који дише – рекао је Штајнмајер.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор