Трамп: САД су спремне да самостално дјелују против Сјеверне Кореје!

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да су САД спремне да дјелују самостално ако Кина не заузме тврђи став против Сјеверне Кореје и њеног нуклеарног програма.

уторак, април 4, 2017 / 10:08

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да су САД спремне да дјелују самостално ако Кина не заузме тврђи став против Сјеверне Кореје и њеног нуклеарног програма.

Трамп је то рекао у интервјуу за Фајненшнал тајмс неколико дана пред долазак кинеског предсједника Си Ђинпинга у посјету на његово имање Мар-а-Ларго на Флориди.

Два званичника треба да разговарају о низу питања укључујући и о Сјеверној Кореји, трговини и територијалним споровима у Јужном Кинеском мору током састанка у четвртак и петак.

"Да разговараћемо о Сјеверној Кореји. И Кина има огроман утицај над Сјеверном Корејом. Кина ће или ријешити да нам помогне са Сјеверном Корејом или неће и ако то ураде то ће бити врло добро за Кину а ако не ураде неће бити добро ни за кога", рекао је Трамп у изјави објављеној јуче на вебсајту листа.

Портпарол Стејт департмента рекао је касно синоћ да је државни секретар САД Рекс Тилерсон био у контакту са једним од водећих кинеских званичника о предстојећој посјети Си Ђинпинга.

Трамп је у интервјуу рекао да је трговина подстицај за Кину да ради са САД али је додао да би САД "потпуно" могле да дјелују на ситуацију у Сјеверној Кореји без помоћи Кине.

Упитан како то мисли да уради Трамп је одговорио "Нећу да вам кажем. Знате, нисам ја САД из прошлости гдје вам ми кажемо гдје ћемо да погодимо Блиски исток".

Кина пружа дипломатску и економску помоћ свом сусједу Сјеверној Кореји, али наводи да је њен утицај на сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна ограничен.

Односи САД и Кине били су неизвјесни од Трамповог избора. Током изборне кампање он је оптужио Кину за нефер трговинску праксу и пријетио да ће подићи увозне порезе на кинеске производе и прогласити да Пекинг манипулише валутом. Није јасно да ли ће Трамп спровести било коју од ових пријетњи, наводи АП.



Оставите одговор