Литица часне смрти: На овој стијени су хиљаде Јапанаца извршиле самоубиство због пораза у Другом свјетском рату

Литица Банзаи мјесто је гдје је самоубиство извршило на хиљеде јапанских цивила током Другог свјетског рата како их америчка војска не би заробила.

уторак, април 4, 2017 / 09:10

Литица Банзаи мјесто је гдје је самоубиство извршило на хиљеде јапанских цивила током Другог свјетског рата како их америчка војска не би заробила.

Брутална битка на Сајпану нанијела је тежак ударац јапанском фронту. Америчке трупе претрпиле су хиљаде жртава, али јапански губици били су далеко већи – од око 30.000 јапанских војника само њих 924 је преживјело.

Да трагедија буде већа, након борбе јапански цивили, жене и деца починили су колективно самоубиство скоком са висине од 183 метара.

Укупан број самоубица остао је непознат, иако се процјењује да је тада више од 1.000 људи себи одузело живот. Колективна самоубиства довела су до тога да се литица зове Банзаи, пошто су скакачи том приликом изговарали поклич "банзаи" којим се цару жели дуг живот. Амерички војници мегафонима пробали су да убиједе цивиле да не скачу, а такође су покушалии и да им животе спасу након скока.

Јапанци су сматрали да је самоубиство чин храбрости. Током рата, цивили и војници охрабривани су да се убију прије него да у заробљеништву изгубе част. Јапанска војска и цар имали су у ту сврху и пропагандни материјал: преувеличане приказе ужаса који их чекају ако заврше у америчком заробљеништву.

Ова мјесто у Сајпану сада је начичкано меморијалним споменицима посвећеним исходима ове крваве борбе, а сви обелисци и скулптуре буде подсjетници су да се ужаси рата не завршавају само на бојном пољу.



Оставите одговор