Офрље трећина уписаних гласала до 14 часова

На предсједничким изборима у Србији до 14 сати гласало је 29 одсто бирача, саопштено је из Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).

недеља, април 2, 2017 / 14:54

На предсједничким изборима у Србији до 14 сати гласало је 29 одсто бирача, саопштено је из Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).

Право гласа има више од шест милиона грађана (фото: Гуливер/Геттy имагес) Право гласа има више од шест милиона грађана (фото: Гуливер/Геттy имагес)
Бирачко право има 6.724.949 грађана Србије који ће гласати на 8.396 бирачких мјеста.

Сва бирачка мјеста морају да буду непрекидно отворена до 20 сати, а сваком бирачу који се нађе на бирачком мјесту у тренутку затварања биће омогућено да гласа.

У Бањој Луци гласање је отворено у Генералном конзулату Републике Србије, а као гласачи су се појавили и бивши актуелни и бивши предсједник Републике Српске, Милорад Додик и Рајко Кузмановић.

У Црној Гори су отворена четири бирачка мјеста, у Подгорици, Херцег Новом, Сутомору и

Беранама. Право гласа у нашој земљи може остварити 750 грађана.
У Амбасади Републике Србије у Подгорици јутрос је у седам сати отворено бирачко мјесто за гласање на изборима за предсједника Србије, а отварање је протекло у складу с прописаним процедурама.

Бирачко мјесто је отворено на вријеме, процес гласања се одвија без икаквих нерегуларности, а држављани Србије у Црној Гори ће моћи гласати за свог кандидата до 20 сати када се затварају бирачка мјеста.
Предсједница бирачког одбора Драгана Ват казала је у за Анадолију да је до 10 сати гласало 23 бирача.

"Бирачко мјесто је отворено у 7 сати. Укупно је уписано 159 бирача. До сада је изашло 23 бирача, то је око 13 одсто бирача. Очекујемо већу излазност поподне, бирачко мјесто ће бити отворено до 20 сати“, казала је Ват.

Бирачи из Србије у Великој Британији, Канади и САД гласали су јуче, док ће у другим државама гласање бити обављено данас.

У Србији је на снази изборна тишина која ће трајати до затварању бирачких мјеста, у 20 сати, а током које је забрањена изборна пропаганда.

Данашњи избори су седми предсједнички избори од смјене власти бившег режима на изборима 2000, а 11. од увођења вишестраначког система у Србији 1990. године.
У посебним вијестима прочитајте шта су након гласања рекли Александар Вучић, као и опозициони кандитати.

На предсједничким изборима учествује 11 кандидата:
1. Саша Јанковић (којег је предложила група градјана),
2. Вук Јеремић (група градјана),
3. Мирослав Паровић (Народни слободарски покрет),
4. Саша Радуловић (Доста је било),
5. Лука Максимовић (група градјана),
6. Александар Вучић (Српска напредна странка и остале чланице владајуће коалиције),
7. Бошко Обрадовић (покрет Двери),
8. Војислав Шешељ (Српска радиклана странка),
9. Александар Поповић (Демократска странка Србије),
10. Милан Стаматовић (група градјана),
11. Ненад Чанак (Лига социјалдемократа Војводине).



Оставите одговор