Након штест година власти допуштају повратак у јапански Чернобил

Фукушима је спремна за повратак становника након нуклеарне катастрофе из 2011. године када је исељено 70 одсто подручја.

недеља, април 2, 2017 / 15:07

Фукушима је спремна за повратак становника након нуклеарне катастрофе из 2011. године када је исељено 70 одсто подручја.

Шест година након снажног земљотреса праћеним цунамијем у Јапану који је изазвао отапање у нуклеарном постројењу, већина становника предграђа Фукушиме се може вратити својим кућама.

Становницима градова Наиме, Иитате и дистрикта Јамакија, којих је око 22.100, је речено да се могу вратити, али да имају одређене зоне у које не смију ићи због високог нивоа радијације.

Забрана уласка у град Томиока укинута је у суботу. Становници су дошли и запалили на стотине свијећа у оквиру церемоније одавања почасти онима који су страдали у овој катастрофи. Подсјетимо, преминуло је више од 8.000 особа.

За сада повратак се не одвија онако како се влада надала, јер многи не желе да се врате. Само њих 14,5 одсто се вратило раније у подручја у којима је укинута забрана раније. Влада ће уложити 23,6 милијарди јена (212 милиона долара) у здравствени систем и друге есенцијалне објекте како би подстакла људе да се врате у овој години.

Окума и Футаба су два најближа града Фукушими у којима се још увијек повратак сматра немогућим.

Ловци су почели с елиминисањем радиоактивних свиња које се крећу "градовима духова" у близини нуклеарне електране, а како би повећали сигурност становника који се желе вратити.

Нуклеарна катастрофа у Фукушими, која је довела до гашења 44 реактора, друга је најгора несрећа која се догодила након трагедије у Чернобилу.



Оставите одговор