Бореновић Муру послао анализе да утврди на каквој је ТВ гостовао

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић послао је данас амбасадору мисије ОЕБС у БиХ Џонатану Муру анализе централне информативне емисије Дневник 2 Радио-телевизије Републике Српске за посљедњих мјесец дана.

недеља, април 2, 2017 / 15:17

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић послао је данас амбасадору мисије ОЕБС у БиХ Џонатану Муру анализе централне информативне емисије Дневник 2 Радио-телевизије Републике Српске за посљедњих мјесец дана.

Анализе, које су до данас кориштене за интерну употребу у Партији демократског прогреса, предсједник Бореновић послао је након гостовања господина Мура у емисији на РТРС коју је водитељ искористио за нове нападе на опозицију у Републици Српској.

Писмо преносимо у цјелини:

”Поштовани гдине Мур,

с обзиром на чињеницу да сте ове седмице гостовали на Радио-телевизији Републике Српске и да сте током емисије од водитеља добили потпуно тенденциозне и нетачне информације у вези са односом јавног сервиса Републике Српске према опозицији у Републици Српској, достављам Вам анализе централне информативне емисије Дневник 2 на РТРС у посљедњих мјесец дана.

Жао ми је што је емисија у којој сте Ви гост искориштена како би јавни сервис Републике Српске опозицију у Републици Српској опет изложио нападима.

Осјећам се одговорним да реагујем, поготово због чињенице да је једна од сфера којом се ОЕБС бави и слобода медија. На коју се позива и јавни сервис. Који је слободу извјештавања схватио тако да може да ради шта год жели.

Ово ни у ком случају не може да буде протумачено као политички притисак, будући да су до данас ове анализе кориштене за интерну употребу у Партији демократског прогреса.

Одговорним се осјећам да реагујем јер је и партија коју водим дио Народне скупштине Републике Српске, којој јавни сервис подноси извјештај о раду.

Јавни сервис би, по Закону о РТРС, морао да буде у служби истинитог и објективног информисања јавности. Али он то, нажалост, није.

Објективно, у скупштинским клупама, не можемо много да промијенимо, јер је Радио-телевизија Република Српске искључиво сервис владајуће коалиције.

Свакодневно реагујемо на рад Радио-телевизије Републике Српске, што можете да прочитате и у нашим демантијима, које, накнадно, објављују.

Од Вас лично не тражимо ништа, осим што Вас молим да прочитате анализе. У којима ћете видјети у којима темама је заступљена Партија демократског прогреса и опозиција. Видјећете колико и на који начин су заступљени функционери ПДП и Савеза за промјене у заједничким институцијама.

Примјера ради, у анализи Дневника 2 за 9. март 2017. године РТРС је конференцију за новинаре у Бањалуци предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка на којој су саопштили да је Међународни суд правде у Хагу одбацио покушај ревизије пресуде суда по тужби БиХ против Србије – ставили у једну реченицу.

Догађај који је изазвао пажњу медија у региону, Европи и свијету и разријешио кризу, и то у интересу Републике Српске.

Примјера ради, такође, у анализи Дневника 2 за 15. март 2017. године, видјећете у којем минуту је објављен двосатни састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића са израелским премијером Бењамином Нетањахуом у Јерусалиму. На крају дневника.

Јер је много важније у првих пет, десет, 15, 20, 25 минута ЈАВНОГ СЕРВИСА објавити све остале инсинуације које ће величати СНСД и њихове коалиционе партнере, а опозицију представити као штеточину.

Кажем инсинуације, јер од информација и догађаја тог дана није било ништа. И намјерно наводим примјер тог дана, јер није било догађаја који су важнији од званичне посјете у резиденцији изралског премијера у Јерусалиму. Са истим премијером, али и другим свјетским званичницима, успутне, незваничне фотографије и селфији појединих фунцкионера СНСД буду објављене у првим минутама.

Да није јадно и да нема изузетно опасне посљедице, Дневник 2 би био јако духовит. Као и остале информативне емисије јавног сервиса, каже се у писму предсјендика ПДП-а Бранислава Бореновића.

Бореновић је Муру прослиједио и анализу дневника у жељи да, како је навео, по ко зна који пут демантујемо наводе РТРС и да слобода медија буде схваћена као могућност објективног информисања грађана Српске, а не као средство за пропаганду владајуће коалиције у Српској против политичких неистомишљеника.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор