Усвојене веће акцизе на гориво, Шаровић и Црнадак против

Савјет министара подржао је веће акцизе на гориво. Мирко Шаровић и Игор Црнадак гласали су против сета закона по мјери ММФ-а.

среда, март 29, 2017 / 08:40

Савјет министара подржао је веће акцизе на гориво. Мирко Шаровић и Игор Црнадак гласали су против сета закона по мјери ММФ-а.

Ни разговор са специјалним европским представником Ларс Гунар Вигемарком није био довољан за Мирка Шаровића да попусти. И даље тражи да плави дизел иде у пакету са акцизама. Намет од 15 фенинга, по литру горива, тврди Шаровић, угрозиће пољопривредне произвођаче.

“Са новим наметом од 15 фенинга, без посебног плана они ће доћи у врло тешку ситуацију и у том смислу, ми смо у разговору са ММФ-ом, али и са представницима Владе РС у више наврата тражили да се уведе категорија плавог дизела, или на други начин или да се на други начин помогне пољопривредницима“, каже Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

За разлику од министара из Савеза за промјене, остали нису имали дилеме како да гласају. Оправдавају поскупљење горива, јер ће се тако, кажу, градити и нови путеви. Само су, правдају се, уводећи нови намет возачима преписали испобан европски модел.

“Модел акциза постоји у читавом региону, ево да будемо до краја јасни није никакво измишљање топле воде, то је једноставна пракса која показује или даје, или дефинише најсигурније инструменте да би се могло одговорити на кредитна задужења”, истиче Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Савјет министара је напокон извршио обавезе из Писма намјере, коментар власти Српске. Зоран Тегелтија каже да је усвајањем сета закона отклоњена свака препрека за усвајање закона о осигурању депозита, и то по препорукама из РС.

“Влада РС је у преговорима са Агенцијом за осигурање депозита уклонила све те тачке које су се налазиле у првом нацрту”, рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Тегелтија није дао одговор да ли ће акцизе вратити посланике СНСД-а у посланичке клупе БХ парламента. Претпоставља се да ће посланици из Савеза за промјене имати исти став као јуче њихови министи, а за усвајање сета закона неопходна је и подршка посланика из Српске. Ако је за утјеху бар имају времена до краја априла. То је нови рок који је домаћим властима за наставак аранжмана поставио ММФ.



0 КОМЕНТАРА

  1. С обзиром на ријетко виђену принципијелну политику каква је она коју води СНСД – на свим нивоима власти – напросто је немогућ сценариј по којем би данашањој сједници ПД ПБиХ-а присуствовали посланици из редова те странке. У случају да одлуче да се појаве на сједници, и поред Шефика Џаферовића, то би било нечувено гажење принципа, части и искрености у дјеловању, што је нечувено и незамисливо за партију која на својим плећима носи питање опстанка РС-а…
    😛

Оставите одговор