Критикуј Тампа и Кину, те ето ти инсталације у Њујорку

Кинески умјетник и дисидент Ај Вејвеј поставиће неколико десетина баријера у Њујорку почетком октобра како би осудио протекционизам у свијету, саопштила је њујоршка фондација Паблик арт фонд.

среда, март 29, 2017 / 14:21

Кинески умјетник и дисидент Ај Вејвеј поставиће неколико десетина баријера у Њујорку почетком октобра како би осудио протекционизам у свијету, саопштила је њујоршка фондација Паблик арт фонд.

Умјетник (59) често своју умјетност посвећује политичким темама у свијету и грађанским питањима. Ај Вејвеј је недавно поставио џиновску инсталацију у Прагу посвећену трагедији миграната.

Дјело под називом "Закон путовања" у облику је чамца на надувавање дугог 70 метара, са фигурама 258 избјеглица у природној величини. Брод лебди у ваздуху у кристалној кугли, што остварењу даје црту надреализима.

Умјетник ће у Њујорку поставити стилизоване баријере на мјестима у којима је живи од 1983. до 1993. године.

"Баријере се користе као политички инструмент за обиљежавање територија. Мене то асоцира на границу, безбједност и сусједство и повезано је с тренутном политичком климом у свијету", рекао је умјетник и додао да ће његова изложба у Њујорку трајати од 12. октобра до 11. фебруара 2018.

Кинески умјетник је недавно изразио забринутост због указа америчког предсједника Доналда Трампа о ограниченој миграцији у САД и изградњи зида на америчко-мексичкој граници.

Умјетник је оштри критичар кинеских власти. Био је у затвору три мјесеца током 2011. а потом му је на четири године био одузет пасош.

Ај Вејвеј, син пјесника Аја Чинга, рођен је 1957. године у Пекингу, свјетски је познат као ликовни и умјетник архитекта, а посљедњих година и као грађански активиста.

Питање би било да ли би ико обратио пажњу на овог умјетника, у случају да је хвалио своју родну земљу, живио у њој, те се бираним ријечима изражавао о Трампу и Путину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *