Да ли је нарушена равнотежа у НСРС, или само у СЗП?

Након пар промјена састава посланичких клубова, што код нас обично значи и промјену странке, није се промијенио однос власти и опозиције. Али позиције за преговоре пред изборе 2018. јесте.

среда, март 29, 2017 / 10:11

Чека се званична потврда незваничних информација да је Војин Митровић у јату ДНС. На другој страни ПДП се појачао НДП и Адамом Шукалом, и тиме његов потенцијал у НСРС нарастао на 12.

Увелико се прича о уједињавању ПДП и НДП, а то се за сада јавности представља као договарање чвршће сарадње. Потенцира се прича о укрупњавању политичке, што ће засигурно изродити заједничким наступом двије странке на Општим изборима догодине, а вјероватно и срастањем обе организације након тога.

Ипак, најзанимљивије је један од циљева овог груписања открио Здравко Крсмановић, потпредсједник НДП из Фоче. Он је најавио да ће нова коалиција за предсједника Српске истурити Иванића.

Занимљиво је да је Иванићу нуђена та кандидатура 2014. док је Босић требао бити кандидат за предсједништво. ПДП је жестоким преговорима дошао до тога да њихов тадашњи предсједник не иде у дуел са Додиком, што им се више него исплатило. Сада када Додик након два одрађена мандата као вршилац дужности предсједника Српске нема могућност кандидовања, појављују се намјере да Иванић догодине нападне мјесто предсједника, за које коалиција око СНСД нема довољно популарног кандидата.

Додику остаје борба за Предсједништво БиХ, а најаве да Иванић неће ићи на обнову мандата, за који тврде да је одрадио одлично, прилично је зихерашка. Предсједник ПДП Бранислав Бореновић "пеглао" је Крсмановићеву изјаву, тумачећи је као "комплименте Иванићевом раду", али да ће се о детаљима разговарати у будућности.

Док ПДП јача преговарачке позиције за 2018. много мистериозније звучи Крсмановићева најава да би у коло са новоформираном коалицијом могао ући и владајући ДНС.

– И то ће бити та будућа политичка снага која у овом моменту може бити алтернатива СДС и СНСД. Једноставно оваква поларизација СНСД-СДС захтјева да се формира политички центар. Мислим да ће то бити ПДП-НДП-ДНС – рекао је Крсмановић.

Такво позиционирање значило би озбиљно претумбавање на политичкој сцени Српске, која скоро деценију функционише на принципу два блока, прилично јасно дефинисана.

Као што и ПДП тражи више, тако ће и ДНС уложити нову карту у преговорима са СНСД. Вјероватно ће на столу бити кандидатура Марка Павића на мјесто предсједника Српске, што је и био захтјев и на ранијим договарањима коалиција.

Стога није необично и да се ДНС појачава. Уколико буде потврђен прелазак Митровића, то ће бити трећи посланик који им је пришао, чиме су надокнадили три мјеста које су са њихове листе покупили коалициони партнери. Са Митровићем не долазе популарност и гласачи, али долази новац, који се добијају гласачи.

Како ће се подијелити карте, зависи и од "старијих коалиционих партнера", али и од очију јавности скривених сукоба који се воде око финансијских и других ресурса, а њихов резултат ће бити важнији од ранијих политичких преференција.



Оставите одговор